Pääministeri Marinin ja THL:n pääjohtaja Tervahaudan julkinen kinastelu jatkui yölläkin: "Laitoksen kanta perustuu esittelystä tehtyihin päätöksiin"

41:16
Katso, mitä STM ja Kiuru sanoivat sanasta sanaan maskisuosituksen antamisesta ja THL:n viestinnästä.

Pääministeri Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ottivat yhteen maskisuositusasiassa Ylen A-studiossa. 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syytti Ylen A-studiossa sosiaali- ja terveysministeriötä jälleen siitä, että se olisi suoraan kieltänyt THL:n pääjohtajaa Markku Tervahautaa antamasta maskinkäyttösuositusta.

Orpon väite perustuu Ilta-Sanomien haastatteluun, jossa Tervahauta kertoi, että THL olisi halunnut antaa maskeista lisätietoa jo keväällä, mutta STM totesi, ettei aiheesta ole tarpeen viestiä tarkemmin.

A-studiossa vieraana ollut pääministeri Sanna Marin oikaisikin Orpoa ja totesi, että THL olisi halunnut julkaista maskien käyttöohjeen, ei antaa maskisuositusta. 

Orpo vastasi Marinille, että olisi ollut parempi kertoa suoraan, ettei maskeja ole riittävästi, kuin vaikuttaa THL:n viestintään. 

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että STM:n toiminnan taustalla asiassa oli ajatus, että THL:n viestintämateriaali olisi välittänyt väärän viestin.

Hän uskoo, että THL:n infografiikka olisi näyttänyt siltä, että maskien käyttöä suositellaan, vaikka suositusta ei haluttu antaa.

Aloitti sananvaihdon Twitterissä

Twitterissä hämmennystä nousi eniten Marinin seuraavasta Orpolle osoitetusta oikaisusta.

 – Tervahauta ei ole se henkilö, joka THL:ssä päättää näistä asioista, Marin totesi puheenvuorossaan.

Asiaa ihmetteli muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa, jolle myös THL:n pääjohtaja Tervahauta heti vastasi.

– Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.

Marin vastasi Tervahaudalle Twitterissä kysymyksellä.

– Käsitykseni on, että THL on asiantuntijaorganisaatio ja THL:n näkemyksen maskisuosituksesta ovat muodostaneet asiasta vastaavat asiantuntijat ja virkamiehet. Tämä kanta on hallitukselle esitelty THL:n kantana. Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti?

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila osallistui niin ikään keskusteluun. 

– Päällikkövirastossa päällikkö päättää asiasta aina esittelystä, joka perustuu asiantuntijuuteen. Esittelystä poikkeaminen vaatii uuden esittelyn, jonka edelleen perustuttava asiantuntijuuteen, Varhila muistutti.

Tervahauta jatkoi keskustelua vielä 11 minuuttia puolen yön jälkeenkin.

– Asiantuntijamme ja viranhaltijamme ovat olleet valtioneuvoston ja ministeriöiden käytettävissä, THL:n tehtävien mukaisesti, tukemassa valmistelua ja päätöksentekoa. Kyse on tällöin yleensä asiantuntija-arvioista ja -näkemyksistä. Laitoksen kanta perustuu esittelystä tehtyihin päätöksiin, Tervahauta kirjoitti.

Myös THL:n viralliselta tililtä twiitattiin hieman ennen Tervahaudan viimeisintä twiittiä.

– THL ei keväällä esittänyt virallista maskisuosituksen antamista.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juttua päivitetty 15.10.2020 klo 5.11: Lisätty Tervahaudan viimeisin, Varhilan sekä THL:n twiitti ja muutettu otsikkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja