Tällainen kirjeenvaihto maskeista käytiin THL:n ja Marinin esikunnan välillä: "Onko maan hallitukselle annettu väärää tietoa ja miksi"

3:50
Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi maskijupakan ratkeamista juuri ennen lähtöään Eurooppa-neuvon kokoukseen Brysseliin.

MTV Uutiset sai haltuunsa pääministeri Sanna Marinin (sd.) esikunnan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle lähettämät kysymykset liittyen epäselvyyksiin THL:n maskikannasta viime keväänä. Julkaisemme Marinin valtiosihteeri Henrik Haapajärven kysymykset ja pääjohtaja Markku Tervahaudan vastaukset sellaisenaan.

Vsi Henrik Haapajärven aamulla 15.10. pääjohtaja Tervahaudalle lähettämät kysymykset:

Hallitukselle on kerrottu keväällä, että THL ei kannata yleisen maskisuosituksen antamista. Mikä on ollut tuolloin THL:n kanta?

Mikäli kanta on ollut eri kuin hallitukselle kerrottu, onko maan hallitukselle annettu väärää tietoa ja miksi?

Tervahauta Markku:

Tervehdys,

tässä vastauksemme kysymykseenne:

THL:n virallinen kanta muodostetaan laitoksessa pääjohtajan päätöksellä asiantuntijan esittelystä. Ns. yleisestä maskisuosituksesta ei ollut tuolloin virallista kantaa muodostettu. Tuolloisen tietoperustan nojalla vallinnut asiantuntijanäkemys (ml. pääjohtaja) THL:ssa oli sama kuin hallitukselle tuolloin kerrottu.

yst. terveisin Markku Tervahauta THL

Haapajärvi:

Kiitos Markku vastauksestasi

Tarkennan vielä ettei jää väärinkäsityksiä. Keväällä hallituksella oli käytettävinään THL:n asiantuntijoiden kautta se tietopohja, että silloinen lääketieteellinen tutkimustieto ei tue maskisuosituksen antamista. Päätöksenteossa nojattiin vahvasti johtavan asiantuntijaviranomaisen antamaan tietopohjaan.

Tulkitsenko vastaustasi oikein, että kun keväällä hallitukselle esitettiin johtavan tartuntatautien asiantuntijaviranomaisen THL:n kantana se ettei lääketieteellinen tutkimustieto tue maskisuosituksen antamista, on tämä esitetty kanta ollut silloisen tutkimustiedon näkökulmasta oikea ja edustanut samalla koko THL:n näkemystä asiasta? T: Henrik

Tervahauta:

Kyllä, tulkitset oikein.

yt. Markku Tervahauta

Lue lisää aiheen taustoista:Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja