Oletko ostamassa astianpesukonetta? Katso vinkit koneen valintaan

Astianpesukoneen valinnan luulisi olevan helppoa. Mennään kodinkonekauppaan ja ostetaan se kone. Niin helppoa se ei kuitenkaan ole!

Astianpesukone kannattaa valita tarkasti omien tarpeiden mukaan. Ennen kaupoille menoa kannattaa miettiä talouden kokoa ja kotona tehtyjen aterioiden määrää. Laitetaanko taloudessa paljon vai vähän ruokaa? Onko iso kone turhan iso yhden hengen talouteen? Saako pientä konetta pyörittää suuressa perheessä monta kertaa päivässä?

Koko

Astianpesukoneen sijoituspaikka määrittelee myös sen koon, mittaa sijoituspaikan leveys ja korkeus tarkasti. Älä sijoita konetta liian ahtaaseen paikkaan, ympärille on hyvä jäädä hiukan asennusvaraa. Se kuinka paljon ja kuinka usein astioita pestään, määrittelee myös koneen koon.

  • pieni, pöydällä säilytettävä kone on hyvä pieniin talouksiin. Se pesee 4-6 hengen astiat, mutta pienen kokonsa takia ruoanvalmistusastiat eivät välttämättä mahdu koneeseen
  • 45 cm leveä kone pesee kevyesti 7-9 hengen astiat sekä ruoanlaittoastiat.
  • 60 cm leveä kone pesee neljän hengen koko päivän astiat ja ruoanvalmistusastiat.

Energiamerkintä

Kiinnitä huomiota myös astianpesukoneen energiamerkintään. A+++-luokan koneet kuluttavat energiaa vähiten ja D-luokan koneet eniten. Vaikka energiamerkinnöissä on luokitus D-luokkaan asti, ei heikoimman luokituksen saaneita koneita saa enää tuoda Suomeen.

Sähkön ja veden kulutus ilmoitetaan kylmään veteen liitetystä koneesta, jolla pestään valmistajan ilmoittama normaalilikaisten astioiden perusohjelma. Lämpimään veteen liitetyt koneet kuluttavat vähemmän energiaan kuin kylmään veteen liitetyt koneet. Valmistajat eivät aina ilmoita, millä pesuohjelmalla mittaukset on suoritettu.

Valitse avokeittiöön pesukone, jonka äänitaso on alle 50 desibeliä.

Sisätilat

Astianpesukoneiden sisätilat vaihtelevat mallista toiseen. Konekaupoille kannattaa ottaa päivittäin käytettävät astiat mukaan ja mitata astioilla, että ne mahtuvat varmasti koneeseen. Yläkorin korkeuden joustava säätö helpottaa mahduttamaan isommatkin astiat koneeseen. 

Irrotettava ja ulosvedettävä aterinkori vai erillinen, liikuteltava aterinkori jakavat mielipiteitä. Jotkut haluavat heittää aterimet huolettomasti koriin, kun jotkut taas nauttivat aterimien järjestelystä omille paikoilleen yläkoriin. 

Ohjelmat

Mieti mitä ohjelmia tarvitset. Olisiko pikaohjelmalle käyttöä tai olisiko eko-ohjelma järkevä ratkaisu? Ajastin, sisäpuolen valaistus, pesuohjelman loppumisesta kertova äänimerkki ja jäljellä olevan pesuajan näyttö ovat myös käteviä lisätoimintoja, jotka nostavat luonnollisesti koneen hintaa.

Lähde: Motiva

Lue myös:

    Uusimmat