Oletko menossa naimisiin? Häämatka voi viedä yllättävän suuren osuuden budjetista: "Parit yleensä aliarvioivat häihin ja häämatkaan kuluvia kustannuksia"

Häät ovat taas suosiossa 1:43
Häät ovat taas suosiossa: Suomessa 25 000 paria sanoo toisilleen tahdon. MTV Uutiset vieraili häämessuilla aiemmin tänä vuonna.

Perinteisiin kuuluu, että morsiuspari suuntaa häämatkalle pian häidensä jälkeen, mikä osaltaan kasvattaa hääbudjettia. Business Insider selvitti, paljonko rakastavaisten kannattaa säästää kuherrusmatkaansa varten. 

Monelle pariskunnalle häät ovat yksi elämän muistettavimmista merkkipaaluista. Siksi hääjuhlaan panostetaan mitä prameimmin ruoka- ja juomatarjoiluin ja koristein. Myös tarkkaan harkitut ja valikoidut oheisohjelma ja juhlapaikka tuovat omat menoeränsä.

Siinä, missä hääjuhlan budjetti saattaa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin, myös häämatka syö ison osan budjetista.

Mutta kuinka suurella summalla häämatkaan kannattaisi ennakkoon varautua? 

Häämatkaan uppoaa tuhansia

Hääjärjestelyihin erikoistuneen WeddingWire -yrityksen tietojen mukaan amerikkalaisparit käyttävät unelmiensa häämatkaan keskimäärin 4 500 dollaria, mikä on noin 11,5 prosenttia hääbudjetista.

Hääsuunnittelija Tyler Sperierin arvioi, että häämatkan hinta osuu 10–15 prosentin välille. Hääjärjestelyihin erikoistuneen yrityksen markkinointijohtaja Jennifer Zola on samoilla linjoilla. Hänen kokemuksensa mukaan hääparit varaavat häämatkaansa 5 000 dollaria, eli noin 15 prosentin osuuden hääbudjetista.

Suomalaisten mittapuulla rakastavaisten unelmamatkalle tulisi näillä prosenteilla hintaa kuitenkin vain 1 000–1 650 euroa, sillä Turun Häämessujen järjestäjä Maarit Nenosen mukaan suomalaiset häät järjestetään suurin piirtein 10 000–11 000 euron budjetilla. Todellisuus häämatkan hinnasta lienee suurempi.

Amerikkalaisasiantuntijat korostavatkin, että kyse on vain keskiarvoista. Häämatkan budjetti riippuu täysin hääparin omista mieltymyksistä ja tarpeista.

– Jokaisella pariskunnalla on erilaiset tarpeet ja visiot hääjuhlistaan. Esimerkiksi pariskunnat, jotka rakastavat matkustella, käyttävät lähes puolet hääbudjetistaan matkaan, WeddingWiren luova johtaja Jeffra Trumpower kertoo.

Häämatkan kustannukset saattavat yllättää

Asiantuntijoiden mukaan moni hääpari ei osaa varautua yllättäviin kustannuksiin tai pieniin yksityiskohtiin. On hyvin tavallista, että häämatkan hintalappu tulee lopulta monelle epämiellyttävänä yllätyksenä.

– Kolmannes pariskunnista kertoo, että he käyttävät häihinsä enemmän rahaa kuin olivat alun perin suunnitelleet. Parit yleensä aliarvioivat häihin ja häämatkaan kuluvia kustannuksia, Trumpower toteaa.

Nykyään moni hääpari pyrkii välttämään häistä koituvan vararikon suosimalla häälahjana riihikuivaa rahaa materian sijaan. Häälahjana saaduilla rahoilla moni vastanainut pari matkustaakin unelmiensa häämatkalle.

Parit ottavat nykyään lainaa häitä varten

Yllättäviin häihin liittyviin kustannuksiin voi varautua huolellisen suunnittelun lisäksi myös toisella tapaa: ottamalla lainaa.

The Washington Postin mukaan Yhdysvalloissa häihin halutaan panostaa rahallisesti vuosi vuodelta yhä enemmän. Siksi yhä useampi morsiuspari nostaa lainan ainoastaan hääjuhlaa varten.

Vanhan perinteen mukaan morsiamen isä on vastannut kaikista hääkuluista, mutta nykyisin vanhahtavasta tavasta on luovuttu. Koska morsiusparin tulee vastata itse kuluista, lainan nostamisen sekä sen takaisin maksamisen helppous ja nopeus houkuttelevat.

Ei siis ole ihme, että Yhdysvalloissa häät maksavat keskimäärin jopa 34 000 dollaria, eli liki 30 000 euroa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat