Vastanaineet lähtivät häämatkalle eri kohteisiin – päätös jakoi asiantuntijoiden mielipiteet: "Suuri virhe"

Irlantilaispariskunta päätti lähteä häämatkalle eri kohteisiin. Epätavanomaisemmasta ”soolokuukaudesta” uutisoi New York Times.

Häät huipentuvat yleensä yhteiseen ulkomaan matkaan. Irene O'Brien, 37, ja Mel Maclaine 40, lähtivät myös häämatkalle – tosin eri kohteisiin. Tuore rouva matkasi ystävänsä luo Kanadaan ja aviomies suuntasi ystäviensä kanssa Ranskaan katsomaan jalkapallopeliä.

Irene ja Mel harkitsivat ensin lähtevänsä häämatkalle yhdessä, mutta tulivat toisiin ajatuksiin. Mel halusi lähteä katsomaan Pohjois-Irlannin jalkapallomaajoukkueen peliä Euroopan mestaruuskisoihin, eikä Irene ollut koskaan ollut katsomassa joukkueen pelejä. Niinpä hän päätti suunnata ystävänsä Torontoon. 

– Olin halunnut nähdä hänet jo kauan, mutta tulevien häiden takia kuukaudet vain vilisivät silmissä eikä tilaisuutta tullut, Irene kertoo.

– Kumpikaan meistä ei halunnut samaan paikkaan, jossa toinen oli, hän kertoo.

Kun pariskunta oli palannut takaisin Dubliniin, heillä oli Irenen mukaan paljon kerrottavaa toisilleen.

– Olimme aidosti ilahtuneita siitä, että näimme jälleen ja pystyimme jakamaan muistomme. Se oli ihan täydellisen epätäydellinen kuherruskuukausi!

Irene ja Mel eivät näytä olevan ainoita, jotka suosivat yksin reissaamista. Matkavakuutusyhtiö Travelexin tekemään kyselytutkimukseen vastanneista amerikkalaisista joka neljäs koki saavansa matkasta enemmän irti lähtiessään reissuun yksin.

Voi tehdä hyvää suhteelle

Sosiologi ja nettideittailuun perehtynyt asiantuntija Jessica Carbino arvelee, että erillään vietetty kuherruskuukausi voi olla hyvä juttu.

– Moni pariskunta kokee, että avioliitto ja parisuhde kuluttavat kaiken energian. Kumppanin odotetaan täyttävän kaikki tarpeet niin fyysisellä, henkisellä, tunteellisella kuin seksuaalisellakin tasolla. Ehkäpä erillään vietetyt lomat ovat joidenkin pariskuntien keino tunnustaa se tosiasia, että yksi ihminen ei voi täyttää kaikkia toisen odotuksia, Carbino pohtii New York Timesissa.

Myös psykologi ja denveriläisen Growing Self Counseling and Coaching -keskuksen johtaja Lisa Marie Bobby uskoo, ettei soolona tehtyä häämatkaa kannata tuomita ihan heti. Hänen mukaansa terveeseen parisuhteeseen kuuluu myös yksilöllisyys, siis vahva tunne omasta itsestä, itseluottamus ja se, että muistaa omat tarpeensa ja arvonsa. 

– Erillään vietetty häämatka voi tuntua äärimmäiseltä ratkaisulta. Yksilöllisyydestään hyvin kiinni pitävät parit saattavat kokea, että itsenäisyys ja erilliset kokemukset ovat heidän suhteensa vahvuus. Kun on omakin elämä, on myös kiinnostavampi toisen silmissä ja tyytyväisempi oloonsa. Nämä ovat tärkeitä pitkäaikaisen parisuhteen kannalta.

Toisten mielestä "suuri virhe"

Kaikki asiantuntijat eivät näytä olevan samaa mieltä. Tutkija Helen Fisher Kinsey-instituutista uskoo, että erillään vietetty häämatka on "suuri virhe".

Fisherin mukaan yhdessä vietetty loma käynnistää aivoissa monenlaisia prosesseja, joilla on olennaisen tärkeä rooli kestävän parisuhteen rakentumisessa: Romanttinen rakkaus saa liikettä dopamiinijärjestelmään. Orgasmit lisäävät oksitosiinin määrää, joka on yhteydessä kiintymyksen tunteeseen. Seksihalutkin kasvavat.

Vaikka olisikin ollut saman siipan kanssa kauankin, häät ovat Fisherin mukaan yksi elämän suurimpia muutoksia.

– Saatan olla vanhanaikainen, mutta mielestäni se pitäisi ottaa huomioon. Naimisiin mennessäsi elämässäsi alkaa uusi vaihe. Ilman yhteistä häämatkaa yllä kuvattu toiminta aivoissa ei käynnisty, Fisher selittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja