Häätkin muuttuvat – ekologisuus, kierrätys ja persoonalliset juhlat ovat nyt muotia

Häät ovat taas suosiossa 1:43
Häät ovat taas suosiossa.

Ekologisuus, kierrätys ja omannäköiset häät ovat nyt muotia. Muotia on myös häiden järjestäminen: Suomessa joka vuosi 25 000 hääparia sanoo toisilleen tahdon. Vinkkejä häiden järjestämiseen voi hakea tänä viikonloppuna häämessuilta Helsingin Wanhasta Satamasta.

Syötäviä hääkoristeita, lähiruokaa lautasella, kierrätystä ja häämatka kotimaassa. Ekologisuus on löytänyt tiensä myös häävalmisteluihin.

– Ei mitään kertakäyttöisyyttä ja paljon on näitä facebook-ryhmiä, joissa myydään eteenpäin tuotteet, joita on omiin häihin ostettu. Sitä kautta tulee ekologinen painotus, kuvailee häämessutuottaja Paula Kirvesmäki.

Jopa kaksi vuotta juhlavalmisteluja

Hääjuhlan valmistelu voi kestää muutamasta kuukaudesta kahteen vuoteen riippuen tarjoiluista, ohjelmasta ja vieraiden määrästä. Samat asiat vaikuttavat juhlien hintaan.

– Vuosi on sellainen aika, että todennäköisesti saadaan toivottu tila ja kirkko ja asiat kuntoon. Siitä on hyvä aloittaa. Keskimäärin siellä 15 000 euron paikkeilla mennään ja sillä saadaan loistavat juhlat, laskee Kirvesmäki.

Hääpuvuissa valkoisen rinnalle on tullut muita värejä, esimerkiksi roosaa ja mustaa. Puvun väriä ja mallia miettii myös Tinja Forsström, joka aikoo avioon elokuussa 2020.

– Musta on kaunis, mutta ensisijaisesti mietin vaaleata pukua, pohtii Forsström.

Jokainen hääjuhla on erilainen

Monet hääparit palkkaavat avukseen hääsuunnittelijan. Suunnittelijan näkökulmasta kaikki hääjuhlat ovat erilaisia.

– Jokaisella on omanlaisensa. On maanläheistä, on glamouria, on luontoa ja vihreyttä tuodaan esille. Ei pysty sanomaan, että olisi yhtä samanlaista, arvioi hääsuunnittelija Jenni Hukkanen Mevent Oy: stä.

Suunnittelija lupaa toteuttaa kaikki hääparin toiveet.

– Ei ole vielä tullut vastaan mitään sellaista, mitä ei olisi pystytty toteuttamaan. Kyllä me kaikkemme siihen tehdään, lupaa Hukkanen.

Läsnäoloa hääjuhlassa voi harjoitellla

Sosiaalisen median ja jatkuvan kiireen aikakaudella hääparilla saattaa olla vaikeuksia keskittyä itse häätapahtumaan. Mutta ei hätää, siihenkin löytyy apua.

– Nykyään halutaan olla online. Unohtuu joskus se, että pitäisi kohdata ja olla aidosti siinä tilanteessa. Mindfulness koostuu erilaisista meditaatioharjoituksista ja lyhyelläkin harjoituksella, arjessa pysähtymällä saa lisättyä läsnäoloa, neuvoo mindfulness-ohjaaja Marica Ryökäs.

Tulevalle morsiamelle on täysin selvää, mikä häissä on tärkeintä.

– Se hyvä fiilis, minkä saa vieraiden kautta ja kokonaisuutena, toteaa Tinja Forsström.


Lue myös:

    Uusimmat