Oletko aamuvirkku vai yökukkuja? Huonoja uutisia sinulle, joka valvot myöhään

Huonoja uutisia myöhään valvoville. Uuden tutkimuksen mukaan pitkälle yöhön valvovat kärsivät keskimääräistä enemmän unettomuudesta ja ahdistuksesta.

Katsotko elokuvia pitkälle aamuyöhön vai kömmitkö jo kahdeksan aikaan pehkuihin?

Nukkumistottumuksesi paljastavat sinusta enemmän kuin uskotkaan, kertoo Barcelonan yliopistossa tehty tuore tutkimus.

Aamuihmiset keskimääräistä onnellisempia 

Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan ihmiset voidaan jakaa selkeisiin aamuihmisiin ja iltaihmisiin. Barcelonan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan näiden kahden ihmistyypin persoonat eroavat toisistaan huomattavasti.

Aamuihmiset kestävät paremmin väsymystä ja turhautumista, ja he kokevat kaiken lisäksi iltaihmisiä vähemmän ahdistusta ja masennusta. Voidaankin sanoa, että aamuihmiset ovat keskimääräistä onnellisempia ja murehtivat vähemmän.

Mitä tämä tutkimus tarkoittaa puolestaan yökyöpeleille? Myöhään valvovat ovat aamuihmisiä rauhattomampia ja taipuvaisia yliaktiivisuuteen.

Iltaihmiset kärsivät todennäköisemmin myös unettomuudesta, mielenterveyshäiriöistä ja itsetuhoisuudesta. Tutkimuksen mukaan juuri nämä kyseiset ihmistyypit ovat myös muita alttiimpia huumeiden käytölle.

Miehet kärsivät naisia enemmän

Mahdolliset persoonallisuuserot selittyvät niin kutsutulla sosiaalisella aikaerorasituksella, joka liittyy ihmisen biologisen rytmin muuttumiseen sosiaalisen aikataulun ehdoilla. Myöhään valvovat vastustavat biologista rytmiään aamuihmisiä enemmän.

Tutkijoille tuli yllätyksenä se, että miehet kärsivät myöhään valvomisesta huomattavasti naisia enemmän, vaikka naiset ovatkin muuten alttiimpia masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin.

Vaikka valvoisitkin usein myöhään, ei kannata kuitenkaan huolestua. Myöhään kukkumisella ei nimittäin ole ainoastaan huonoja puolia, vaan tutkimuksessa selvisi, että iltaihmiset saattavat kaikesta huolimatta olla aamuihmisiä luovempia.

Näitä tutkimuksessa syntyneitä havaintoja käytetään apuna uusien hoitomuotojen kehittelyyn useiden sairauksien kohdalla.

Lähde: TheLadbible

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja