Mainos

Oikeusministeriö: Vankilaverkosto säilytetään nykyisellään – "Vankimäärä ei ainakaan laske"

Juuka, Sulkava ja Huittinen saivat hyviä uutisia maanantaina, kun oikeusministeriö kertoi, ettei Suomesta lakkauteta ainuttakaan vankilaa.

Oikeusministeriö arvioi, ettei vankimäärä lähivuosina ainakaan laske. Sen tähden vankiloitakaan ei suljeta. Ylijohtaja Arto Kujalan mukaan hallitusohjelmassa on useita kirjauksia, jotka viittaavat pikemminkin vankimäärän kasvuun.

– Hallitusohjelmassa mainitaan nimeltä joidenkin rikosten rangaistusasteikkojen tarkistamista. Siellä puhutaan muun muassa ensikertalaisuussäännösten tarkistamisesta. Kukaan ei tiedä, mitä nyt sakkovankien määrässä tulee tapahtumaan, Kujala luettelee.

– Siellä on paljon epävarmuustekijöitä, joiden takia katsottiin, että nyt ei ole oikea hetki lähteä vankilakapasiteettia nykyisestä pudottamaan.

Rikosseuraamuslaitos oli ehdottanut vankilaverkoston supistamista säästösyistä. Laitos esitti lakkautettaviksi Juuan ja Sulkavan avovankiloita ja suljettavaksi Huittisten avo-osastoa.

Hämeenlinnaan ja Keravalle isot remontit

Oikeusministeriön ratkaisu otetaan huomioon valtion talouspäätöksessä vuosille 2017–2020. Rikosseuraamuslaitoksen talousarvioon lisätään noin kahdeksan miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoo, että kyse on valtion ydintoimintojen turvaamisesta.

– Pidän tärkeänä, että tiukassakin taloudellisessa tilanteessa Rikosseuraamuslaitoksen toimintaedellytykset turvataan, ministeri Lindström jatkaa.

Ministeriö linjasi maanantaina myös, että Hämeenlinnan vankila muutetaan nykyaikaiseksi naisvankilaksi. Nykyisestä vankilarakennuksesta luovutaan, tilalle rakennetaan uusi, ja samalla päästään eroon lopuistakin paljuselleistä.

Keravalla puolestaan vankilan päärakennus korjataan avovankilaksi ja huonokuntoinen avo-osasto poistetaan käytöstä.

Hämeenlinnan ja Keravan muutostyöt tehdään vuosien 2017–2018 aikana. Ministeriön mukaan sen jälkeen Etelä-Suomen laitoskanta vastaa paremmin alueen vankilatarpeita.

Rikosseuraamuslaitos kiitteli maanantaina ministeriön ratkaisua.

– Se luo edellytykset toimintamme ylläpitämiselle ja edelleen kehittämiselle. Myös henkilöstölle on tärkeää, että pitkä epävarmuuden aika päättyy, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.