Oikeusministeri Meri: Holokaustin lisäksi muidenkin kansanmurhien kieltäminen kriminalisoidaan

Millä kriteereillä sotarikosten kieltäminen on jatkossa laitonta, Leena Meri? 0:44
Millä kriteereillä historiallisten tapahtumien kieltäminen on jatkossa laitonta, oikeusministeri Leena Meri?

Holokaustin ja myös muiden kansanmurhien kieltäminen on tulevaisuudessa laitonta. Natsismin ja kommunismin symbolien kiellon valmistelu ei ole erityisesti edennyt, oikeusministeri Leena Meri (ps.) kertoo MTV Uutisille.

Hallitus antaa kevätkaudella eduskuntaan lakiesityksen holokaustin kieltämisen kriminalisoinnista.

Oikeusministeri Meri kertoo MTV Uutisille, että lakiuudistus ei näillä näkymin koske ainoastaan holokaustia, natsi-Saksan toisen maailmansodan aikana toteuttamaa kansanmurhaa.

– On tarkoitus tarkastella myös sitä, että esimerkiksi sotarikokset ja joukkotuhonta tulisivat myös kriminalisoinnin piiriin. Tässä voisi olla kysymyksessä vaikka Jugoslavian kansanmurhat, Meri mainitsee.

Minkä tahansa historiallisen tapahtuman tai tosiasian kieltäminen ei jatkossakaan ole laitonta.

Kriteerinä on oikeusministerin mukaan se, että joko kansainvälinen rikostuomioistuin tai kansallinen tuomioistuin on todennut tapahtuneen kansanmurhan tai vaikkapa joukkoraiskauksen sotarikokseksi tai joukkotuhonnaksi.

– Toki voi edelleen väittää, että maapallo on litteä, jos haluaa näin ajatella, Meri toteaa.

Kriminalisoinnin piirissä on vain sotarikoksien julkinen vähättely tai vakava panettelu, eivät yksityiset mielipiteet.

Natsi- ja kommunistisymbolien kielto ei ole helppo hanke

Suomi linjasi holokaustin kieltämisen kriminalisoinnista viime elokuussa osana hallitusta ravistelleen pitkän rasismikohun päättänyttä tiedonantoa.

Tuolloin päätettiin selvittää sitäkin, voitaisiinko ainakin natsismin ja kommunismin symbolien käyttö aatteiden edistämiseksi kriminalisoida.

Tämä uudistus ei ole oikeusministeri Meren mukaan vielä erityisesti edennyt.

– Se on vähän haasteellisempi kriminalisoitava. Sen takia se täytyy aika tarkasti selvittää.

Yksi iso kysymys on, minkälainen symbolien käyttö on varsinaisesti natsismin tai kommunismin edistämistä. 

Entä mitkä symbolit ylipäätään ovat natsismin tai kommunismin symboleita?

Vastauksia ei ole Meren mukaan ehditty vielä juuri pohtia.

"Arviossa täytyy tutkiskella myös Stalinin vainoja"

Hakaristin käyttöä esimerkiksi Suomen ilmavoimien joukko-osastolipuissa tai buddhalaisen uskonnon symbolina ei olla kriminalisoimassa.

Kommunistisymbolien kohdalla on iso ero siinä, kunnioitetaanko niillä poliittista ideologiaa vaiko diktaattori Josif Stalinin hirmutekoja.

Oikeusministeriön yksikönpäällikkö Jussi Matikkala arvioi syyskuussa Suomen Kuvalehdelle, että kommunismi on symbolikiellon osalta monessa suhteessa eri asemassa kuin natsismi. Onko näin, ministeri Meri?

– Kommunistinen puolue on ihan laillinen puolue ja siinä mielessä ehkä eri asemassa. Itse ajattelen, että arviossa täytyy tutkiskella myös Stalinin vainoja. Ne ovat olleet poliittisia kansanryhmien murhia nekin. 

–  Meidän pitäisi aina muistaa keskustelussa, että Hitlerin kansanmurhat olivat aivan hirveitä, mutta aivan yhtä hirveää vainoa tuo Stalin tuossa naapurissa aiheutti.

Lue myös:

    Uusimmat