Mainos

Oikeusministeri Häkkänen ottaisi maallikkotuomarinimitykset pois kunnanvaltuustoilta: "Oikeuslaitoksen ja politiikan väliin on rakennettava vielä vahvempaa muuria"

Lautamiesnimitykset on otettava pois kunnanvaltuustoilta, esittää oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.). Hän ehdottaa, että lautamiesten valinta siirrettäisiin jatkossa ensi vuoden alussa perustettavalle Tuomioistuinvirastolle.

Maallikkotuomari on kirjaimellisesti maallikko, jolla ei ole juristin koulutusta. Maallikkotuomarien tehtävä on edustaa tavallisen kansalaisen näkemystä tuomioistuimessa.

Suomen Maallikkotuomarien puheenjohtaja, herastuomari Jouni Elomaa kannattaa Häkkäsen näkemystä.

– Tästä asiasta on puhuttu jo jonkin aikaa. Meillä poliittinen elin valitsee riippumattomiin tuomioistuimiin maallikkotuomareita. Toistaiseksi ei ole löydetty parempaa systeemiä, mutta Tuomioistuinvirasto on ihan mahdollinen tähän. Tärkeää on myöskin se, miltä asia näyttää ulospäin, vaikka nykyisessäkään järjestelmässä ei ole väärinkäytöksiä tapahtunut.

Muun muassa Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin Greco on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyiseen malliin ja kannustanut järjestelmän muuttamiseen siten, että valinta tapahtuisi oikeuslaitoksen itsensä toimesta.

– Tällä hetkellä poliitikot valitsevat osan tuomareista kunnanvaltuuston kokouksessa. Oikeuslaitoksen ja politiikan väliin on rakennettava vielä vahvempaa muuria siirtämällä lautamiesten eli maallikkotuomareiden valinta pois kunnanvaltuustoilta. Oikeusvaltiossa kansalaisten on voitava kaikissa oloissa luottaa oikeuslaitoksen riippumattomuuteen. Tämä on epäkohta joka pitää korjata, Häkkänen sanoo medialle lähettämässään tiedotteessa.

Ammattijuristit: Askel oikeaan suuntaan

Lakimiesliitto pitää ehdotusta askelena oikeaan suuntaan ja valintojen poliittisten kytkösten purkamista tärkeänä. Toiminnanjohtaja Jore Tilanderin mukaan liitto olisi valmis luopumaan koko lautamiesjärjestelmästä. Myös Asianajajaliitto on ollut samalla kannalla vuosia.

– Prosessit ovat monimutkaistuneet ja esimerkiksi paikallistietämyksen, jolla järjestelmää ollaan perusteltu, merkitys on vähentynyt. Samaan aikaan prosesseissa vaadittavan oikeudellisen tietämyksen määrä on lisääntynyt, Tilander kommentoi STT:lle liiton viestinnän kautta.

Ammattijuristit perustelevat maallikkotuomareista luopumista myös sillä, että ammattituomareiden virkoihin jäisi enemmän rahaa.

Herastuomari Elomaa ei lämpene juristien kannalle.

– Heillä on oma lehmä ojassa tässä, haluavat, että tulee enemmän sen alan työpaikkoja. Me taas olemme sitä mieltä, että kansan äänen on tultava jotenkin näkyviin. On oltava taho, joka valvoo ammattijuristien toimintaa. Lautamiehen tehtävä on arvioida näyttöä ja näytön arvioinnissa ei välttämättä tarvita juridista asiantuntemusta.

Elomaan mukaan lautamiesten käyttö on vähentynyt huomattavasti ainakin viiden viimeisen vuoden aikana. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja