Oikeus ratkaisi: Kalastaja ei saa tulla poliisiasemalle fileerausveitsen kanssa – mies itse piti kansalaisoikeutena ja vaati huimia korvauksia

Poliisiasemalle ei kannata kävellä minkä tahansa tavaroiden kanssa. Sen sai huomata kuopiolaiskalastaja, jonka repussaan kantamat fileerausveitsi ja morapuukko toivat hänelle sakot.

Itä-Suomen hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden päätöksen, jonka mukaan kalastaja ei voi tulla töissään käyttämien puukon ja fileerausveitsen kanssa poliisiasemalle, eritoten kun hänen kotinsa on tarpeeksi lähellä.

Käräjäoikeus tuli taannoin päinvastaiseen tulokseen erään puukon kanssa poliisitalolle tulleen asentajan tapauksessa: 

Vaati tuhansia "kansalaisen perusoikeuden" rikkomisesta

Mies oli valittanut saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta, vaatien teräaseita palautettavaksi ja itselleen runsaita korvauksia. Mies vaati 10 000 euroa kunnianloukkauksesta ja tuhat euroa menetetystä kalasaaliista. 

Miehen mukaan hän oli tulossa Kuopion poliisiasemalle hoitamaan passiasioita. Hän oli saapunut paikalle suoraan töistä, minkä vuoksi hänellä oli mukanaan repussa lähes päivittäin tarvitsemansa veitsi ja puukko. Hän oli jättänyt repun turvatarkastukseen, ja palatessaan asioilta hänelle kerrottiin, että teräaseet oli löydetty repusta.

Miehen mielestä hän ei ollut syyllistynyt rikokseen.

– Lisäksi [mies] on loppulausunnoissaan kertonut, että kansalaisen perusoikeus on kuljettaa kyseisiä esineitä mukanaan yleisillä paikoilla, käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee.

Asui noin puolen kilometrin päässä

Oikeus oli toista mieltä. Vahingoittamiseen soveltuvia esineiden kantaminen yleisillä paikoilla ei ole lähtökohtainen kansalaisoikeus. Esine voi olla mukana kuitenkin perustellusta syystä.

– Käräjäoikeus toteaa, että [mies] olisi ennen poliisitalolle tuloaan voinut viedä kyseiset esineet kotiinsa, joka sijaitsee poliisitalon lähellä. Asunnolle oli noin puolen kilometrin matka.

Mies tuomittiin käräjäoikeudessa toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta 15 euron päiväsakkoon, joka miehen tuloilla tarkoitti 360 euron rangaistusta.

Oikeuden päätös perustuu järjestyslakiin. Sen mukaan toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito on kiellettyä yleisellä paikalla. Hallussapito on kuitenkin sallittua, jos se on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.