Mies salakuljetti heroiinia Helsinkiin, vältti käryn nielaisemalla huumeet tullissa – tuli toisiin aatoksiin ja lääkäri kalasti vatsasta heroiiniköntin

Mies oli jo onnistuneesti saanut heroiinieränsä Suomen rajojen sisäpuolelle, kun tilanne alkoi tuntua hänestä kuumottavalle. Lähes viiden gramman erä heroiinia muhi näet hänen vatsassaan.

Rikospaikka-ohjelma kertoi taannoin suomalaisittain poikkeuksellisesta puolen kilon heroiinitakavarikosta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:59

Tapaus sattui helmikuussa vuonna 2017. Tutkinta alkoi, kun hätäkeskukseen soitettiin, että sairaalassa potilaana olleen henkilön vatsasta oli löytynyt huumausainetta, joka oli potilaan mukaan heroiinia. Lääkäri oli poistanut lähes viiden grammaan heroiinipalan miehen vatsasta. Heroiini oli 38-prosenttista.

Nielaisi aineen välttääkseen käryn

Sairaalan valvontakameran kuvasta poliisit onnistuivat tunnistamaan viranomaisten entuudestaan tunteman miehen.

Miestä päästiin kuulustelemaan seuraavan vuoden kesällä. Mies kertoi olleensa käymässä Ruotsissa ja tuoneensa sieltä mukanaan noin 500 eurolla "bulletin" heroiinia. Hän oli pitänyt heroiinia suussaan ja joutuessaan tullitarkastukseen hän oli nielaissut bulletin, välttäen näin kiinnijäämisen.

Mies kuitenkin kertoi alkaneensa pelätä nielaisemaansa heroiinia ja hakeutui sairaalaan. 

Halusi sairaalakeikan vuoksi pienemmän tuomion

Mies vaati, että tuomiossa huomioitaisiin lieventävänä seikkana se, että hän on edistänyt rikoksen selviämistä hakeutumalla sairaalahoitoon ja kertomalla sisällään olevan huume-erä.

Oikeus ei ollut samoilla linjoilla. Sen mielestä rikos alkoi selvitä terveydenhoitohenkilökunnan, ei miehen toimien ansiosta.

– Käräjäoikeus toteaa, että [mies] ei ollut pyrkinyt edistämään rikoksensa selvittämistä jouduttuaan tulliviranomaisten puhutteluun. Sen sijaan [hän] oli rikosta peitelläkseen nielaissut suussaan olleen heroiinibulletin, joka hänen kertomallaan tavalla oli hankittu vain hänen omaa käyttöään varten, tuomiossa katsottiin.

– [Mies] ei ollut hakeutunut poliisiviranomaisten luokse ja ilmiantanut itseään, vaan hän oli hakeutunut sairaalahoitoon, koska häntä oli myöhemmin ruvennut pelottamaan omaa käyttöään varten hankkimansa heroiinibulletin nielaiseminen.

5:59
Eri tahot ovat olleet huolissaan siitä, mitä heroiinin mahdollinen palaaminen huomen huumekentälle tarkoittaisi.

Aiempaa huumetaustaa

Oikeus kovensi miehen rangaistusta tämän taustan vuoksi, sillä hänellä oli tilillään aiempiakin tuomioita muun muassa huumausainerikoksista. Toisaalta tuomiota lievensi se, että miehen nyt saama rangaistus olisi voitu käsitellä jonkun hänen aiemman tuomionsa johdosta. Miehen neljän kuukauden vankeusrangaistus alennettiin 60 päivään.

– Käräjäoikeus katsoo, että tekotapa, jossa erittäin vaarallista huumausainetta on tuotu maahan, osoittaa [miehessä] sellaista erityistä syyllisyyttä, jota voidaan aikaisempi rikollisuus huomioon ottaen pitää ilmeisenä piittaamattomuutena lain kielloista ja käskyistä, tuomiossa lukee.

Mies oli kertonut oikeudelle olleensa käyttämättä huumeita viimeisimmän tuomionsa jälkeen vuonna 2019 ja saaneensa elämänsä raiteilleen, esimerkiksi saamalla asunnon. Hän pelkäsi, että asiat alkaisivat uudella vankilareissulla mennä taas huonosti.

Vuonna 1983 syntynyt mies tuomittiin huumausainerikoksesta 60 päivän vankeusrangaistukseen. Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja