Rikollinen tilasi kovia huumeita pahaa-aavistamattoman uhrin kotiin – ilmestyi ovelle veitsen kanssa

Kirkkonummelaismies joutui huumerikollisen kovien otteiden kohteeksi vastoin omaa osallisuuttaan, kun hänen kotiinsa saapui yllättäen paketillinen kovia huumeita.

Tapaus sattui Kirkkonummella vuoden 2019 kesällä. Jo aiemmin huumerikoksista vankilassakin istunut mies oli tilannut Suomeen Belgiasta lähes 1000 ekstaasitablettia, noin puoli kiloa amfetamiinia ja noin puoli kiloa kannabista. Aineet oli tilattu pakettitoimituksena asiasta mitään tietämättömän miehen kotiin.

Rikollinen oli seurannut paketin liikkeitä ja huomattuaan sen saapuneen perille hän oli mennyt hakemaan aineita toisen miehen kanssa.

Video: Viime kesäkuussa kerrottiin, että huumerikollisuus Suomessa on ennätyskorkealla ja takavarikot entistä suurempia. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:57

Miestä uhattiin veitsellä

Paketin saanut mies oli ollut haluton luopumaan paketista, koska hän olisi halunnut selvittää väärällä nimellä tulleen paketin tarinan postin kanssa. Tällöin syntyi käsikähmää ja takaa-ajoa, joka päättyi, kun rikollinen oli suurella veitsellä uhaten riistänyt paketin itselleen ja poistunut paikalta juosten toisen miehen kanssa.

Huumeveikkoa oli syytetty ryöstöstä paketin viemisen yhteydessä, mutta oikeus katsoi, että huume-erä oli miehen omaisuutta, joten sen viemistä väkivallalla uhaten ei voi pitää ryöstönä. Miehen katsottiin syyllistyneen laittomaan uhkaukseen.

Mukana ollut mies selvisi tuomiotta

Miehen tukena paketin hakutilanteessa ollut toinen mies osallistui aktiivisesti paketin saamiseen sen vastaanottaneelta mieheltä. Oikeus tuli kuitenkin siihen tulokseen, ettei tämä ollut syyllistynyt asiassa rikokseen. Syynä oli se, ettei voitu näyttää, että hän olisi tiennyt paketin sisältöä, vaikka tilanteessa oli hänen kuulusteluissa kertomansakin mukaan ”jotain hämärää”.

– Ainoa järkevä selitys menettelylle on, että [mies] on tiennyt, että paketti sisälsi jotain sellaista, mikä ei saanut jäädä ulkopuolisen haltuun. Toisaalta, menettely ei suoranaisesti osoita [miehen] tienneen, että paketissa oli huumausaineita.

Veitsen kanssa liikkeellä ollut, vuonna 1993 syntynyt mies tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta ja laittomasta uhkauksesta 1 vuoden 3 kuukauden vankeuteen. Tuomiota alensi miehen aiempi tuomio törkeästä huumausainerikoksesta viime vuodelta.

Miehen mukana olleen vuonna 1997 syntyneen miehen syytteet hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja