Mainos

Oikeus päättää terrorismirikoksista epäiltyjen vangitsemisesta

Helsingin käräjäoikeus päättää aamupäivällä, vangitaanko kolme terrorismirikoksista epäiltyä miestä.

Kolmikkoa epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Yhtä heistä epäillään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Rikosten epäillään ajoittuneen vuosille 2012-2014.

Jo eilen käräjäoikeus vangitsi poissa olevana neljännen miehen.

Tutkinnanjohtaja on kertonut, että miesten epäillään osallistuneen ulkomailla aseellisen ryhmän toimintaan.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää rikosnimikkeitä todella poikkeuksellisina ja vakavina. Nuotion mukaan Suomessa ei ole kertaakaan nostettu syytettä tai tuomittu ketään vastaavista terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista.

- Siinä mielessä rikosnimikkeet eivät yllätä, kun tiedossa on ollut, että Suomestakin on lähtenyt useita kymmeniä henkilöitä Syyriaan, jotka ovat voineet osallistua siellä sisällissotaan tai Isis-toimintaan, Nuotio sanoi eilen STT:lle.

Hän painottaa, ettei vielä tiedetä, liittyvätkö rikosepäilyt Syyrian konfliktiin.

Lähde: Osa epäillyistä käynyt Syyriassa 

STT:n lähteen mukaan ainakin osa terrorismirikoksista epäillyistä on ollut Syyriassa, yksi useamman kerran. Lähde kertoo tuntevansa neljästä epäillystä kolme. Hän haluaa pysyä nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

- Epäilyt ovat olleet suuri järkytys.

Hän ei voi uskoa, että epäilyt pitäisivät paikkansa.

Lähde kuvailee yhtä miehistä hartaaksi muslimiksi, muttei luonnehtisi häntä radikaaliksi. 34-vuotias, sujuvasti arabiaa puhuva, espoolaismies kääntyi muslimiksi vajaat 10 vuotta sitten ja on käynyt Syyriassa. Lähde on vakuuttunut, ettei miehellä ole tekemistä äärijärjestö Isisin kanssa.

Toinen epäilty on lähteen mukaan käynyt useasti Syyriassa ja kerännyt vaatteita ja tavaroita sinne vietäväksi. Kaupparekisteritietojen mukaan kolmekymppisellä helsinkiläisellä on yritystaustaa muun muassa islamilaisesta kustannusyhtiöstä.

Kolmas lähteen tuntema epäilty ei ole hänen mukaansa käynyt Syyriassa. 30-vuotias hämeenlinnalaismies antoi kesällä haastattelun, jossa hän kertoi viettävänsä seitsemättä ramadaniaan.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.