Oulun lapsipuukotuksesta epäilty uusnatsitaustainen mies vangittu

Oulun käräjäoikeus on vanginnut Juhani Sebastian Lämsän, 33, todennäköisin syin epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä.

MTV Uutiset seuraa tapahtumaa paikan päällä.

Torstaina tapahtuneessa väkivallanteossa loukkaantui vakavasti 12-vuotias maahanmuuttajataustainen poika. Toinen alaikäinen uhri onnistui pakenemaan puukottajaa, eikä saanut vammoja.

Poliisi epäilee miestä kahdesta murhan yrityksestä. Tutkintaa johtaa Oulun poliisi ja keskusrikospoliisi (KRP) tukee sen tutkintaa.

Tapahtumat

Veitsimies hyökkäsi yllättäen torstai-iltana Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Valkeassa yllättäen takaapäin 12-vuotiaan pojan kimppuun. Hän ehti puukottaa poikaa useamman kerran ylävartaloon.

Poliisi ei ole kommentoinut veitseniskujen määrää, eikä sitä, mihin iskut osuivat. Sosiaalisessa mediassa kiertää silminnäkijöiden kuvaamia lyhyitä videopätkiä puukotuksen jälkeisestä tilanteesta ja niiden perusteella lapsi sai vammoja kaulan alueelle.

Veitsimies yritti puukottaa tilanteessa myös seurassa ollutta toista poikaa, mutta tämän onnistui juosta karkuun. Mies juoksi veitsen kanssa lapsen perässä, kunnes vartija pysäytti hänet.

Vammat

Poliisin mukaan väkivallanteko aiheutti 12-vuotiaalle lapselle vaikeat vammat. Poika oli yhä sunnuntaina illansuussa sairaalahoidossa.

Veitsimiestä pakoon päässyt poika ei saanut tilanteessa vammoja.

Poliisin mukaan kauppakeskuksen vartijat toimivat tilanteessa esimerkillisesti. Vartija pysäytti veitsimiehen hyökkäyksen.

Vartijat antoivat myös vakavasti loukkaantuneelle 12-vuotiaalle ensiapua tyrehdyttäen hänen verenvuotoaan.

Poliisi epäilee 33-vuotiasta miestä kahdesta murhan yrityksestä.

Motiivi  

Poliisi tutkii väkivallanteon motiivia. Epäilty on poliisin vanha tuttu Juhani Sebastian Lämsä, joka on tuomittu aiemmin useista rikoksista.

MTV kertoo epäillyn nimen lapsiin kohdistuneen väkivallanteon poikkeuksellisen yhteiskunnallisen merkittävyyden takia.

Lämsällä on uusnatsitausta, kytkökset Suomen äärioikeistoon ja lakkautettuun Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. 

Hänet on tuomittu Jyväskylän kirjastossa vuonna 2013 tapahtuneesta puukotuksesta. Hän oli myös osallisena Oulussa vuonna 2012 North Pride- tapahtuman yhteydessä tapahtuneessa pippurisumuteiskussa.

Kauppakeskus Valkeassa puukkoiskun uhriksi joutuneet lapset ovat maahanmuuttajataustaisia.

Puukotettu uhri oli Suomen kansalainen.

Poliisitutkinnan keskiössä on, oliko lapsiin kohdistuneen väkivallanteon motiivina rasismi.

Kuulustelut

Poliisi on kuullut viikonlopun aikana Lämsää ja kertoo kuulusteluiden sujuneen hyvin.

Poliisi ei kuitenkaan avaa sitä, mitä Lämsä on kuulusteluissa kertonut ja miten hän on suhtautunut tekoonsa.

Poliisin tavoitteena oli aiemmin kuulla viikonlopun aikana myös lapsiuhreja. Tämä ei kuitenkaan onnistunut ja nyt poliisi yrittää kuulla uhreja alkuviikon aikana.

Taustaa

MTV Uutisten tietojen mukaan Lämsä on ollut terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden listalla. Lämsällä on pitkä äärioikeistoradikaalitausta. 

Kohdehenkilöitä on Suomessa tuoreen uhka-arvion mukaan noin 350. 

Keskusrikospoliisilla on tutkinnassa toinen juttu, jossa Lämsää epäillään törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Ylen mukaan epäily liittyy tapaukseen, jossa Oulun Linnanmaan Prisman postipalvelupisteeseen toimitettiin maaliskuussa 2021 Lämsälle osoitettu kahden kilon paketti. Yle kutsuu tutkintaa räjähde-epäilyksi.

Kyseistä tapausta tutkiva KRP on ollut vaitonainen tapauksen yksityiskohdista.

Lue myös:

    Uusimmat