Lasta Oulussa puukottanutta kuulusteltu: "Sujunut hyvin" – uhrit yhä kuulematta

Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa 0:21
Näin 12-vutoiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa.

Puukotuksesta epäillyn miehen vangitsemisoikeudenkäynti pidetään maanantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Oulussa kauppakeskus Valkeassa tapahtuneen puukotuksen lapsiuhreja on määrä kuulla vasta alkuviikosta. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta kertoo STT:lle sunnuntaina, että taustalla ovat lapsien kuulemiseen liittyvät käytännön järjestelyt. Aiemmin poliisin oli määrä kuulla lapsia jo viikonloppuna.

– Ensi puhutukset on toki tehty jo tapahtuneen jälkeen, mutta varsinaiset kuulustelut sitten alkavalla viikolla, sanoo Kiiskinen.

Poliisi on pyrkinyt viikonlopun aikana saamaan esitutkinnassa lisätietoa tapahtumien kulusta. Puukotuksesta epäiltyä 33-vuotiasta miestä on myös kuulusteltu viikonloppuna, mutta Kiiskinen ei avaa sitä, mitä kuulusteluissa on selvinnyt. Hän ei ota kantaa siihen, miten epäilty on käyttäytynyt kuulusteluissa.

– Sen tiedän, että (epäillyn) kuulusteluja on kyetty tekemään. Siinä mielessä voisi sanoa, että kuulustelut ovat sujuneet hyvin, hän sanoo.

Vangitsemisistunto maanantaina

Miestä epäillään kahdesta murhan yrityksestä. Poliisin mukaan miehen epäillään puukottaneen yllättäen takaapäin 12-vuotiasta lasta viime torstaina. Lapsi loukkaantui poliisin mukaan puukotuksessa vakavasti. Toinen tilanteessa ollut lapsi pääsi pakenemaan. Vartijat saivat epäillyn otettua kiinni.

Teosta epäilty Juhani Sebastian Lämsä on aiemmin tuomittu muun muassa järjestyksenvalvojan puukotuksesta Jyväskylän kirjastossa vuonna 2013. Hän pyrki kahden muun ihmisen kanssa tilaisuuteen, jossa käsiteltiin äärioikeistoa käsittelevää kirjaa. Tilaisuudessa oli paikalla muun muassa yksi kirjan kirjoittajista, nykyinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Poliisi on pyrkinyt muun muassa selvittämään puukotuksen motiivia. Epäillyllä Lämsällä on poliisin mukaan kytköksiä Suomen äärioikeistoon. Hänellä on myös yhteys Suomessa lakkautettuun uusnatsijärjestöön Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Hyökkäyksen uhrit ovat poliisin mukaan puolestaan ulkomaalaistaustaisia Suomen kansalaisia. Kiiskinen ei sunnuntaina avannut sitä, oliko poliisin käsitys teon motiivista kirkastunut.

Poliisi vaatii Lämsää vangittavaksi, ja pakkokeinoistunto järjestetään Oulun käräjäoikeudessa maanantaina. Kiiskinen kertoo, että poliisi todennäköisesti tiedottaa lisätietoa tutkinnasta alkuviikosta.

STT julkaisee Lämsän nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa epäiltyjen rikosten yhteiskunnallisen merkityksen, hänen aiempien rikostensa sekä kielletyn uusnatsijärjestön toimintaan osallistumisen takia.

Lue myös:

    Uusimmat