"Kaksi henkeä pelastettiin": Vartija oli vain metrien päässä, kun uusnatsi puukotti lasta – näin tapahtumat Oulussa etenivät

Oulun puukottajalla uusnatsitausta 3:30
Oulun puukottajalla uusnatsitausta

Kaksi järjestyksenvalvojaa oli sattumalta vieressä, kun äärioikeistotaustainen Sebastian Lämsä ryhtyi torstaina puukottamaan 12-vuotiasta lasta Oulun kauppakeskus Valkeassa.

Asian vahvistaa MTV Uutisille Reila Palvelut oy:n Pohjois-Suomen yksikön päällikkö Matti Alatalo, jonka alaisia tilanteeseen reagoineet vartijat ovat.

– Toinen järjestyksenvalvojista oli viiden metrin päässä ja toinen viidentoista metrin päässä, Alatalo sanoo.

Toinen järjestyksenvalvojista riensi Alatalon mukaan noin kymmenessä sekunnissa antamaan uhrille ensiapua, kun taas toinen tapaukseen nähneistä vartijoista lähti juoksemaan paikalta pakenevan tekijän perään.

– Sai hänet sitten tuossa lähimaastossa kiinni otettua, Alatalo sanoo.

Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa 0:21

Järjestyksenvalvoja joutui juoksemaan Alatalon mukaan tekijän perässä noin 200 metriä, ennen kuin sai tämän kiinni.

– Kiinniottohan painiksi helposti menee, mutta poliisi saa sitten kertoa, miten se tässä tapauksessa meni. 

Lämsä on tuomittu muun muassa tammikuussa 2013 tapahtuneesta Jyväskylän kirjastopuukotuksesta ja aiemmasta vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson kaasutustapauksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. MTV Uutiset julkaisee Lämsän nimen tapauksen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Lämsä on ollut mukana uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnassa. KRP selvittää, oliko puukotuksella rasistinen motiivi.

"Ei ihan joka päivä tule eteen"

Järjestyksenvalvojien vointi on Alatalon käsityksen mukaan tällä hetkellä hyvä.

Molemmat tilanteessa olleet vartijat ovat Alatalon mukaan kokeneita turvallisuusalan ammattilaisia.

Alatalon mukaan vastaavat tilanteet ovat kokeneillekin järjestyksenvalvojille onneksi hyvin harvinaisia.

– Kuitenkin 24 vuotta alalla ollut, niin ei näitä ihan joka päivä tule eteen. Kyllähän se järkyttävä tapaus jokaiselle oli.

Alatalo sanoo, että asiaa käsiteltiin kaikkien tapahtumassa osallisina olleiden kesken heti torstai-iltana. Perjantaina kauppakeskus järjesti vielä kriisiapua kaikille kauppakeskuksen työntekijöille, johon myös järjestyksenvalvojan osallistuivat. 

– Ei tästä voi olla muuta kuin tyytyväinen omiin työntekijöihinsä. Tilanne meni kyllä niin esimerkillisen hienosti ja todennäköisesti siinä kaksi ihmishenkeä pelastettiin vielä nuorten osalta. 

Myös poliisi kiitteli aiemmin järjestyksenvalvojan toimintaa.

– Kauppakeskuksessa toiminut vartija sai pysäytettyä epäillyn, ennen kuin tämä ehti aiheuttaa enempää vahinkoa. Vartija on toiminut tilanteessa erittäin rohkeasti, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ari Soronen Keskusrikospoliisista.

Lue myös:

    Uusimmat