MTV:n tiedot: Oulussa lasta puukottanut on ollut taustansa vuoksi yksi terrorismin torjunnan kohdehenkilöistä

Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa 0:21
Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa

MTV Uutisten tietojen mukaan kahdesta murhan yrityksestä epäilty äärioikeistotaustainen vuonna 1990 syntynyt oululainen Sebastian Lämsä on ollut terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden listalla. Kohdehenkilöitä on Suomessa tuoreen uhka-arvion mukaan noin 350. 

Tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin rikosylikomisario Ari Soronen ei kommentoi MTV Uutisten tietoa.

– En ota kantaa asiaan, Soronen sanoo.

Lämsä on tuomittu muun muassa tammikuussa 2013 tapahtuneesta Jyväskylän kirjastopuukotuksesta ja aiemmasta vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson kaasutustapauksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. MTV Uutiset julkaisee Lämsän nimen tapauksen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Suojelupoliisi tekee yhteistyötä terrorismin torjunnan kohdehenkilöihin liittyen keskusrikospoliisin, poliisilaitosten sekä muiden viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kohdehenkilöiden joukossa on näkynyt äärioikeistolaisen terrorismin kohonnut uhka, josta Suojelupoliisi on jo pitemmän aikaa varoittanut. Supon mukaan yksittäiset henkilöt ja pienryhmät muodostavat merkittävimmän äärioikeistolaisen terrorismin uhkan Suomessa. 

Väkivallan uhka kohdistuu erityisesti etnisten ja uskonnollisten vähemmistöryhmien edustajiin sekä ideologisiksi vastustajiksi koettuihin poliittisiin toimijoihin. Kansainvälisesti äärioikeistolaisessa ideologiassa painottuvat rasismin, antisemitismin ja muukalaisvihamielisyyden kaltaiset teemat.

Oulun puukottaja hyökkäsi Kauppakeskus Valkeassa torstaina yllättäen takaapäin 12-vuotiaan pojan kimppuun ja puukotti tätä. Tämän jälkeen mies lähti toisen alaikäisen lapsen perään, mutta vartija sai pysäytettyä hyökkäyksen.

12-vuotias uhri sai vakavat vammat, mutta hänen tilansa on tällä hetkellä vakaa. Teon motiivi ei poliisin mukaan ole vielä selvillä. 

Rikostutkinnan ytimessä ovat seikat, että epäillyllä on taustaa ääriliikkeissä ja puukotuksen uhri on ulkomaalaistaustainen, vaikkakin Suomen kansalainen.

Lue myös:

    Uusimmat