Oikeus Hollannissa: Isis-lapset on yritettävä tuoda kotiin – lapset olivat vanhempiensa tekojen uhreja

9:31
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Huomenta Suomen haastattelussa siitä, mitä niin sanotuille Isis-naisille ja heidän lapsilleen tulisi tehdä.

Hollannin tulee aktiivisesti pyrkiä samaan Isis-lapset takaisin kotimaahan, päätti hollantilainen oikeusistuin tänään. Sen sijaan lasten äitejä ei tarvitse ottaa takaisin.

–  Nämä naiset tiesivät, että organisaatio, johon he olivat liittymässä, oli syyllistynyt raakuuksiin ja vakaviin rikoksiin, oikeuden päätöksessä sanottiin.

Oikeuden mukaan lapset sen sijaan olivat vanhempiensa tekojen uhreja, minkä vuoksi valtion on yritettävä saada heidät kotimaahan.

–  Valtiota ei kuitenkaan voi pakottaa tekemään sellaista, mikä on mahdotonta, tuomari Hans Vetterin päätöksessä sanottiin. Valtion on kuitenkin käytettävä kaikkia mahdollisia keinoja, joihin kuuluu myös avun pyytäminen amerikkalaisilta, jotta lapset saataisiin kotiin.

Yhteensä 23:a jihadistinaista ja heidän 56:ta lastaan edustavat asianajajat veivät jutun oikeuteen viime viikolla. Naiset ja lapset ovat leireillä Pohjois-Syyriassa.

Syyrian kurdien ylläpitämillä leireillä on pitkälti toistasataa hollantilaista miestä, naista tai lasta. Viime kuussa kaksi al-Holin leiriltä paennutta hollantilaisnaista tuli Hollannin Ankaran-suurlähetystöön ja pyysi apua palatakseen Hollantiin. Hollannin mukaan ennen päätöstä kaksikon mahdollisesta paluusta pitää saada selville, aikovatko Turkin viranomaiset nostaa syytteitä naisia vastaan.

Turkki aloitti maanantaina vierastaistelijoiden palauttamisen kotimaihinsa. Turkki on kritisoinut voimakkaasti länsimaita siitä, etteivät ne halua ottaa kansalaisiaan takaisin. Maan sisäministeri muistutti taannoin, ettei Turkki voi olla Isis-taistelijoiden hotelli.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja