Haavisto: Turkilla hallussaan 250 Isis-taistelijaa 19:sta maasta, yhteydenottoa mahdollisista suomalaisista odotetaan

Turkki ei ole ottanut Suomeen yhteyttä sen hallussa olevien vierastaistelijoiden palauttamiseksi, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) STT:lle lauantai-iltana.

Hänen mukaansa Turkki ei ole myöskään kertonut, onko pidätettyjen Isis-taistelijoiden joukossa suomalaisia.

– Olemme vielä julkisen tiedon varassa, Haavisto sanoi.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu ilmoitti perjantaina Turkin ryhtyvän maanantaista alkaen lähettämään hallussaan olevia Isis-äärijärjestön jäseniä kotimaihinsa. Haaviston mukaan Turkin hallussa on noin 250 vierastaistelijaa 19 maasta. Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki kertoi aiemmin törmänneensä tietoon, jonka mukaan vierastaistelijoita olisi 287 ja heistä 54 turkkilaisia.

Valtaosa näistä on todennäköisesti päätynyt Turkin haltuun pidätyskeskuksista, jotka sijaitsivat Turkin Pohjois-Syyriasta haltuunsa ottamalla alueella. Osa Turkin hallussa olevista taistelijoista saattaa olla myös Turkin sotatoimien yhteydessä pidätettyjä.

Haaviston tietojen mukaan kaikki pidätetyt ovat nimenomaan taistelijoita eikä joukossa ole heidän perheenjäseniään.

Suomi ei voi poistaa kansalaisuutta

Jos Turkki tarjoaa suomalaisia vierastaistelijoita palautettavaksi, Haaviston mukaan ensin tarkistetaan heidän henkilöllisyytensä. Sen voi todistaa esimerkiksi henkilöllisyyspapereilla.

Esimerkiksi Hollanti teki kahden al-Holin leiriltä paenneen hollantilaisnaisen kohdalla ratkaisun, jossa toisen kansalaisuus peruttiin, kun naiset tulivat Hollannin suurlähetystöön Ankarassa. Suomalaistaistelijoille näin ei voisi tehdä, sillä Suomen lain mukaan kansalaisuutta ei voi poistaa.

– Toimimme olemassa olevan lain perusteella.

Sen sijaan Suomi voi perua oleskeluluvan, joka on myönnetty toisen maan kansalaiselle.

Haavisto korostaa, että missään tapauksessa vierastaistelijoita ei yhtäkkiä ilmaannu mihinkään, vaan mahdolliset suomalaistaistelijat luovutettaisiin viranomaiselta viranomaiselle. Sen jälkeen vuorossa olisi oikeudenkäynti.

– Ankaran-lähetystömme on täydessä päivystyksessä, Haavisto vakuutti.

Mäen mukaan Turkin päätös Isis-taistelijoiden kotiuttamisesta ei sinänsä yllättänyt koska kritiikkiä on ollut jo pitkään.

– Nyt on sitten tullut käänne ja on tehty selkeä päätös siitä, että heidät kotiutetaan. Sisäministeri Süleyman Soylu on sanonut, että Turkki ei ole mikään Isis-taistelijoiden hotelli. Tämänhän voi tietysti ymmärtääkin: miksi juuri Turkin pitäisi pitää Isis-taistelijoita täällä vankiloissa. Nähtäväksi jää, millaisilla prosesseilla heitä sitten palautettaisiin, suurlähettiläs sanoi.

Turkki syytti Britanniaa ja Hollantia palautusten vaikeuttamisesta

Turkki syyttää osaa Euroopan maista siitä, että nämä ovat tarkoituksella peruneet äärijärjestö Isisiin kuuluneiden kansalaisuuksia, jotta niiden ei tarvitsisi vastaanottaa heitä.

Turkki aikoo tästä huolimatta palauttaa vangitut Isisin jäsenet kotimaihinsa, sanoo Turkin sisäministeri Süleyman Soylu. Hän kutsui kansalaisuuden poistamista "uudeksi metodiksi", joka estää taistelijoiden palauttamisen. Hän mainitsi esimerkkinä näin toimineista maista muun muassa Britannian ja Hollannin.

– Lähetämme heidät takaisin kotimaihinsa, olivat he sitten menettäneet kansalaisuutensa tai eivät, hän sanoi turkkilaisuutistoimisto Anadolu Ajansin mukaan. 

Lue myös:

    Uusimmat