Isis-taistelijoiden eurooppalaiset lapset odottavat kohtaloaan leireillä – Belgia määrättiin ottamaan kuusi lasta maahan hurjan korvaussumman uhalla

Yhdysvaltalainen nainen pakotettiin liittymään ISIS:iin miehensä perässä 5:10
Videolla amerikkalaisnainen kertoo, miten hänet pakotettiin liittymään Isisiin miehensä perässä. Lue koko tarina alla olevasta linkistä.

Belgiassa oikeus on määrännyt kuusi Isis-taistelijan lasta sekä lasten äidit palautettavaksi maahan syyrialaiselta leiriltä, jossa he ovat olleet pidätettyinä.

26-vuotias Tatiana Wielandt sekä 25-vuotias Bouchra Abouallal ovat molemmat Belgian kansalaisia. He ovat olleet lapsineen kiinniotettuina kurdien kontrolloimalla alueella Syyriassa siitä saakka kun Isis kukistettiin alueella. 

Tänään oikeus määräsi, että Belgian hallinnon on tehtävä vaadittavat toimet, jotta naiset lapsineen pääsevät palaamaan Belgiaan. Tämän on tapahduttava 40 päivän sisällä tai muutoin valtion on maksettava lapsille 5000 euron korvauksia jokaiselta ylimenevältä päivältä. 

Korvaussumma voi nousta jopa miljoonaan euroon. 

Pyhäpäivän vuoksi Belgian hallinnon näkemystä asiaan ei vielä tiedetä. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan asia tutkitaan tarkasti sisä- ja oikeusministeriön kanssa.

Reutersin mukaan satoja Euroopan kansalaisia, mukana useita vauvoja, pidetään tällä hetkellä kurdialueella kolmella leirillä. Euroopan maat ovat olleet vastahakoisia ottamaan heitä takaisin, sillä heidän sopeuttaminen takaisin yhteiskuntaan ja koulutuksen pariin nähdään vaikeana. 

Jihadistien lapset nähdään samaan aikaan sekä uhreina että uhkana. 

Samaan aikaan kurdit sanovat, ettei ole heidän asiansa nostaa syytteitä perheitä vastaan tai pitää heitä leireillä vangittuina ikuisesti.

Lue myös:

    Uusimmat