Oikeudelta poikkeuksellinen päätös: Perui kaksoismurhaajan vapautuksen – teki vankilassa rikoksen liivijengin riveissä

Helsingin hovioikeus kumosi maanantaina poikkeuksellisesti oman aiemman päätöksensä elinkautisvangin vapauttamisesta.

51-vuotias mies istuu elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta murhasta. Mies ja hänen rikoskumppaninsa ampuivat kaksi miestä teloitustyyliin Orivedellä kesällä 2001. Tuomitut epäilivät uhrien vasikoineen heistä poliisille.

Mies haki pääsyä ehdonalaiseen vapauteen ja hovioikeus hyväksyi hakemuksen kesäkuussa 2018. Päätöksen mukaan hänen piti päästä vankilasta marraskuun lopulla tänä vuonna.

Yritti kiristää osana United Brotherhoodia

Kesäkuussa Rikosseuraamuslaitos haki kuitenkin hovioikeudelta uutta käsittelyä, koska mies oli saanut huhtikuussa uuden vankeustuomion törkeän kiristyksen yrityksestä.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu oli saanut toiselta vankilassa istuvalta mieheltä toimeksiannon periä velkoja, ja hän oli sopinut perinnästä vankilavierailulla käyneen United Brotherhood -rikollisjärjestön jäsenen kanssa. Mies syyllistyi rikokseen touko-kesäkuussa 2018 eli juuri samaan aikaan, kun hovioikeus puntaroi hänen vapauttamistaan.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden vankeusrangaistukseen. Mitatessaan rangaistusta oikeus käytti koventamisperusteena sitä, että hänen katsottiin tehneen rikoksen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Ilmeinen vaara vakavien rikosten jatkumisesta

Hovioikeus otti vapautusasian uuteen käsittelyyn, koska miehen uusi rikos ei ollut sen tiedossa aiemmassa käsittelyssä. Oikeus katsoi, että uuden rikoksen laatu ja vakavuus ovat niin painavia seikkoja, ettei edellytyksiä hänen vapauttamiseensa tässä vaiheessa ole.

Oikeus huomioi, että miehen tähän mennessä istumaa vankeusrangaistusta on pidettävä yleiseen käytäntöön nähden varsin pitkänä. Toisaalta hänelle tuomittu elinkautinen vankeusrangaistus piti sisällään kaksi murhaa ja lukuisia muita väkivaltarikoksia, oikeus korosti.

–  Hovioikeus katsoo olevan olemassa ilmeinen vaara siitä, että (tuomittu) vapauduttuaan syyllistyy henkeä, terveyttä tai vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen, oikeus totesi päätöksessään.

Lue myös:

    Uusimmat