Oikeistopopulisteille ennakoidaan vaalivoittoa EU-vaaleissa: "Se vaikuttaa päätöksentekoon aika voimakkaasti" – näin kirjeenvaihtaja selittää kannatuksen syitä

MIten vahvaa oikeistopopulismi on Euroopassa? 3:02

Oikeistopopulismi on tällä hetkellä Euroopassa voima, jonka merkitystä ei pidä aliarvioida, MTV Uutisten EU-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kommentoi Kymmenen uutisissa.

Oikeistopopulistinen Vox nousi sunnuntain vaaleissa parlamenttiin Espanjassa, vaikkakin sen menestys jäi odotettua heikommaksi. Poliittiset tilanteet Euroopan maissa ovat hyvin erilaisia, mutta eurovaaleissa oikeistopopulistisille liikkeille odotetaan suurta vaalivoittoa.

– EU-vaaleissa oikeistopopulistiset ryhmät voivat saada jopa kolmanneksen EU-äänistä. Se vaikuttaa päätöksentekoon aika voimakkaasti, Nurminen sanoi.

Nurminen arvioi, että tällä hetkellä Euroopassa monet pelkäävät tulevaisuutta useasta eri syystä. Näihin pelkoihin populistit ovat onnistuneet vastaamaan, usein yksinkertaisilla ratkaisuilla.

– Maahanmuutto on yksi mitä pelätään. Toinen on se, että digitalisaatio vie työpaikat.

Nurmisen mukaan niin sanotut vanhat puolueet, etenkin keskustaoikeistossa ja keskustavasemmistossa, eivät ole pystyneet vastaamaan näihin pelkoihin tarpeeksi hyvin. Niiltä on valunut siten kannatusta oikeistopopulisteille.

Video: Populistinen Vox nousi parlamenttiin Espanjassa

Populistinen Vox parlamenttiin Espanjassa 2:00

Lue myös:

    Uusimmat