Mainos

Johtavatko toukokuun vaalit EU-kriittisemmän parlamentin syntymiseen?

3:04
"Euroopassa on alkamassa uusi aika"

EU-vaalien arvioidaan johtavan historialliseen muutokseen, jossa suurimmat puolueryhmittymät menettävät valta-asemansa Euroopan parlamentissa.

Vaaleihin on nyt aikaa tasan sata päivää ja kampanjat ovat toden teolla käynnissä. Yksi perinteisten puolueiden asemaa horjuttava tekijä on oikeistopopulismi. Se on vahvistunut eri puolilla Eurooppaa ja heijastuu myös toukokuun vaaleihin.

Ilmiön taustalla on EU-aluetta ravistellut maahanmuuttokriisi.

– Kysymykset muuttoliikkeen hallinnasta ovat nousseet Euroopan kansalaisten mielessä hyvin tärkeiksi asioiksi, ja se tulee olemaan hyvin keskeinen asia seuraavan viiden vuoden aikana. Vaaleissa laitaoikeiston ryhmät euroopan parlamentissa tulevat kasvattamaan suosiotaan ja uusi parlamentti tulee olemaan aikaisempaa eu-kriittisempi, pohtii Timo Miettinen Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

Tällä hetkellä selkeästi suurimmat puolueet ovat Sosiaalidemokraatit ja Euroopan kansanpuolue, jonka sisällä on myös Suomen kokoomus. Nämä kaksi ovat kymmeniä vuosia muodostaneet yli puolet koko parlamentista. Mutta se on nyt muuttumassa.

Ennusteen mukaan demarileiri menettää yli 50 paikkaa ja Euroopan kansanpuolue reilut 30. Osan selittää Britannian meppien poistuminen, mutta ääniä kulkeutuu selvästi myös laitaoikeistoon.

Kyselyjen mukaan enemmistö eurooppalaisista pitää EU:n pakolaispolitiikkaa epäonnistuneena. Erityisesti Kreikassa, Ruotsissa, Unkarissa ja Italiassa jopa 80 prosenttia vastaajista moittii EU:n pakolaislinjauksia. Tilanne sataa suoraan populistipuoueiden laariin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja