Ohisalo tyrmää SDP:n esityksen päästöoikeuksien lisäämisestä – "Nämä eivät ole kestäviä ratkaisuja, tai ratkaisuja laisinkaan"

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Maria Ohisalo kritisoi hallituskumppani SDP:n esittämiä ratkaisuja sähkön hintaa alentaviksi toimiksi.

Ohisalo sanoi, että inflaation taustalla on useita tekijöitä, mutta aivan erityisesti halvan fossiilienergian loppuminen. Hänen mielestään nyt on aivan väärä hetki painaa jarrua tai tehdä energiapolitiikassa u-käännöstä menneisyyteen.

Huolestuttavaa hänestä on, että jopa pääministeripuolue SDP on sellaista esittänyt.

– Oppositiossa ilmastotoimien lykkäämistä on vaadittu jo pitkään, mutta nyt myös SDP:n eduskuntaryhmä haluaisi lisätä fossiilisia päästöoikeuksia, Ohisalo sanoi puhuessaan vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksen alkajaisiksi Turussa.

Ohisalon mielestä nämä eivät ole kestäviä ratkaisuja, eivätkä ratkaisuja laisinkaan. Ongelma on hänen mukaansa siinä, että sähkön tuotantoa on liian vähän ja mitä pidempään ollaan riippuvaisia fossiilienergiasta, sitä pidempään ollaan vaarassa ajautua vastaisuudessakin energiakriiseihin.

Ohisalo sanoi, että nyt on tehtävä kohdennettuja toimia, joissa yhteiset varat menevät eniten tarvitseville, eivät rikkaimmille.

– Silloin myös inflaatio pysyy paremmin kurissa, eivätkä elinkustannukset pääse karkaamaan vielä entistäkin pahemmiksi.

Vihreiden kokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki ex-kansanedustajan Erkki Pulliaisen kuoleman johdosta.

Ilmastotoimia on jatkettava

Ohisalo myös paalutti vihreiden kynnyskysymyksen tulevalle hallituskaudelle. Hän sanoi, että ilmastotoimien tekemistä on jatkettava.

– Vihreät ei tule olemaan sellaisessa hallituksessa, jossa ilmastotoimia lähdetään jarruttamaan tai peruuttamaan, ja meidän tavoitteemme on varmistaa, että tällaista hallitusta ei myöskään synny.

Hänen mielestään pelkästään ilmastotoimien vesittämistä vihjailevat esityksetkin ovat vastuuttomia ja vievät pohjaa suomalaisten yritysten investoinneilta ja tulevaisuudennäkymiltä.

– On välttämätöntä ja täysin mahdollista tukea ihmisiä vaikeiden aikojen yli ja samalla varmistaa, että ilmastokriisiä ja luontokatoa torjutaan.

Muutenkin tulevat vaalit ovat Ohisalon mukaan keskeiset, koska on ratkaistava Suomen talouden ongelmat ja varmistettava, että ensi vuosikymmenellä Suomi on paitsi ekologisesti kestävä, myös taloudellisesti tasapainossa.

– Kuten jo kevään puoluekokouksessa linjasin, työllisyysaste on nostettava 80 prosenttiin, jolla turvataan myös hyvinvointivaltion rahoitus.

Tämä edellyttää Ohisalon mukaan panostusta koulutukseen ensihetkistä alkaen ja myös sosiaaliturvajärjestelmän kehittäminen on saatava oikeille urille. Vihreille tärkeää on ottaa uusia askelia kohti perustuloa.

Lue myös:

    Uusimmat