OECD moittii Suomen varhaiseläkeputkea

Teollisuusmaiden järjestö OECD moittii Suomen varhaiseläkeputkea. Ikääntyneitä työntekijöitä siirretään Suomessa liikaa pois työmarkkinoilta varhaiseläkkeelle työkyvyttömyyden varjolla, OECD arvioi tuoreessa raportissaan.

Järjestö pitää huolestuttavana sitä, että houkutus käyttää sairaus- ja työkyvyttömyysetuja työvoiman nuorennusleikkauksen välineenä saattaa vain kasvaa laskusuhdanteessa, niin Suomessa kuin muuallakin.

- Tämä olisi suuri ja kallis virhe. Suurin osa työkyvyttömyysetuuksien saajiksi siirtyneistä ei koskaan palaa takaisin työelämään, vaikka moni heistä haluaisi yhä tehdä työtä, arvioi OECD:n apulaispääsihteeri Aart Jan de Geus esitellessään raporttia Helsingissä.

Ikääntyneiden työntekijöiden virta varhaiseläkeputkeen on Suomessa myös kansainvälisesti vertaillen hyvin vuolas, eikä se ole osoittanut ehtymisen merkkejä viime vuosina.

Missä on potilas?

Suomen eläkeuudistukset eivät de Geusin mukaan ole juurikaan purreet työkyvyttömyysetuuksien käyttöön. OECD perääkin Suomea tekemään enemmän, jotta sairaus- ja työkyvyttömyysetuuksille siirtymistä saataisiin hillittyä.

- Viime aikoina tehdyt muutokset eivät riitä. Voidaan kysyä, onko väestö Suomessa sairasta vai onko järjestelmä sairas, de Geus huomauttaa.

Hän korostaa, että poliittisten toimien tueksi tarvitaan myös asennemuutosta. Vajaakuntoisuuden sijaan olisi korostettava työntekijän jäljellä olevaa työkykyä.

OECD moittii myös Suomen ammatillisen kuntoutusjärjestelmän pirstaleisuutta ja perää vajaakuntoisille lisää huomiota työvoimapalveluissa.

- Ammatillista kuntoutusjärjestelmää olisi yksinkertaistettava. Tarvittaisiin yksi luukku, johon asiakas voi ottaa yhteyttä. Yhden viranomaisen pitäisi kantaa vastuu ja erilaiset tuet olisi yhdistettävä yhdeksi maksuksi.

OECD:n katsaus arvioi Suomen, Tanskan, Irlannin ja Alankomaiden työkyvyttömyyspolitiikkaa ja pohtii keinoja edistää vajaakuntoisten työllisyyttä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat