Ukrainan puolustusministeriö: Venäjän joukot tulittivat sairaalan synnytysosastoa Hersonissa – MTV:n sotaseuranta 10.12.2022.

1:47
Vladimir Putin: Venäjä jatkaa systemaattisia iskuja Ukrainan energiainfraan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 10. joulukuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi
  • Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia
  • Putin: Venäjä jatkaa iskuja Ukrainan energiainfraan
  • ISW: Sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

23.09: Zelenskyi: Tilanne Odessassa erittäin vaikea

Yli 1,5 miljoonaa ihmistä on Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan vailla sähköä Venäjän lennokki-iskujen vuoksi, kertoo Reuters.

Presidentti sanoi lauantai-iltaisessa videopuheessaan Odessan alueen tilanteen olevan erittäin vakava.

22.01: Venäjän joukot tulittivat sairaalan synnytysosastoa Hersonissa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö

Venäjän joukot ovat tulittaneet sairaalan synnytysosastoa Hersonissa Etelä-Ukrainassa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö Twitterissä. Iskut eivät vaatineet uhreja.

–  Sairaaalat, lasten keskukset, ne ovat venäläisterroristien suosikkikohteita. Tänään he osoittivat vajonneensa vielä alemmas kuin terroristit iskiessään sairaalan synnytysosastoon, tällä kertaa Hersonissa. Onneksi uhreja ei tullut, puolustusministeriön viestissä sanottiin.

Tietoja Hersonin iskusta ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä.

Venäjän joukot ovat helmikuussa alkaneen hyökkäyssodan aikana iskeneet useita kertoja sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon kohteisiin.

19.04: Venäjän asettama miehityshallinto korvaa Hersonin alueella Ukrainan valuutan ruplilla

Reutersin mukaan Venäjän asettama miehityshallinto Hersonissa ilmoitti lauantaina aloittavansa Ukrainassa käytössä olevan valuutan vaihtamisen Venäjän rupliksi.

– Asukkaiden mukavuuden vuoksi ja alueen sujuvamman integroitumisen mahdollistamiseksi Venäjän talousalueeseen Khersonin alueen pankit aloittivat tällä viikolla valuutanvaihtotoiminnan, Venäjän keskuspankin paikallisen konttorin johtaja Andrei Peretonkin sanoi.

Tammikuusta alkaen alueella käytetään Ukrainan hryvnian sijaan Venäjän ruplia.

17.00: Ukrainalainen rauhanpalkinnon saaja: Aseiden laskeminen ei toisi rauhaa, vaan miehityksen

Venäläiset ja ukrainalaiset Nobelin rauhanpalkinnon saajat ovat tuominneet Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan palkintojenjakoseremoniassa Oslossa.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin edustajan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsuu vastarintaa fasismiksi ja oikeuttaa sillä rikollisen sotansa.

Ukrainalaisen Center for Civil Liberties -ihmisoikeusjärjestön edustajan mukaan Ukraina ei voi saavuttaa rauhaa laskemalla aseensa samalla kun sen kimppuun hyökätään. Aseiden laskeminen ei toisi rauhaa, vaan miehityksen.

Muut Nobel-palkinnot jaetaan Tukholmassa kello viidestä alkaen. Palkintojen voittajat julkistettiin jo lokakuussa.

16:40 Suomesta lähtee Ukrainaan lisää avustustarpeita

5:10

14:50: Odessa lähes täysin ilman sähköä

Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessan kaupunki jäi ilman sähköä Venäjän viime yönä tekemien lennokki-iskujen jälkeen, kertovat paikalliset viranomaiset.

Odessan alueen kuvernöörin Maksym Martshenkon mukaan lähes kaikki alueen piirit ja yhteisöt ovat ilman sähköä.

Ainoastaan kriittisimmät infrastruktuurit, kuten sairaalat ja synnytysosastot, saivat yhä sähköä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina, että maa jatkaa iskujen tekemistä Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

10.08: Brittitiedustelu: Iranin tuki Venäjälle todennäköisesti kasvaa

Iranista on tullut yksi Venäjän suurimmista sotilaallisista tukijoista, kertoo Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä. Raportin mukaan Iranin Venäjälle antama tuki tulee todennäköisesti kasvamaan lähikuukausina.

Sotilastiedustelun mukaan on myös todennäköistä, että Venäjä tarjoaa Iranille vastineeksi sotilaallista ja teknistä tukea ennennäkemättömällä tasolla, mikä muuttaa maiden puolustussuhdetta.

Jos Venäjä onnistuu tuomaan suuren määrän iranilaisia ballistisia ohjuksia käyttöönsä, se todennäköisesti käyttää niitä jatkaakseen iskuja Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin, tiedustelu arvioi.

09.35: Limnéll: Krimistä on tulossa sodan kriittinen kohde

Krimin niemimaasta on tulossa Ukrainan sodan kriittinen kohde ja mahdollisesti koko Euroopan turvallisuuden käännekohta. Näin arvioi sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

– Voitto Hersonissa oli nöyryytys Putinille, ja tämä tappio on tiedostettu Venäjällä. Nyt katse Krimissä, niin Venäjällä kuin Ukrainassa, Limnéll kirjoittaa Twitterissä.

Limnéll arvioi, että Krimin menettäminen estäisi Putinin jatkamisen vallassa ja kiihdyttäisi valtataisteluita Kremlissä.

– Ukraina on osoittanut Krimin puolustuksen haavoittuvuuden muun muassa iskuilla Kertsinsalmen siltaan ja Mustanmeren laivastoon. Putin tietää voivansa menettää Krimin.

5.55: Ukrainassa kuollut tänä vuonna 12 toimittajaa

Kansainvälinen toimittajajärjestö IFJ kertoo, että kuluvana vuonna on tähän mennessä kuollut 67 työtehtävissä ollutta toimittajaa.

Järjestön mukaan Ukrainassa on kuollut 12 toimittajaa, mikä on enemmän kuin yhdessäkään toisessa maassa tänä vuonna. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla, ja monet Ukrainassa kuolleista toimittajista saivat surmansa sodan ensimmäisinä viikkoina.

Perjantai 9.10.

20.58: Zelenskyi: Tilanne Bonbassin rintamalla vaikea

Tilanne avainalueilla Donbassin rintamalla ovat erittäin hankala, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tänään. Hänen mukaansa maan joukot ovat torjuneet Venäjän hyökkäyksiä ja aiheuttaneet merkittäviä tappioita.

Hän kertoo myös Venäjän joukkojen tuhonneen Bahmutin kaupungin, joka on ollut viimeaikaisten taisteluiden keskuksia. Korjattu Bahmutin kirjoitusasua kello 22.58.

19.56: Yhdysvalloilta uusi avustuspaketti auttamaan Ukrainan ilmapuolustusta

Yhdysvallat on ilmoittanut uudesta avustuspaketista Ukrainalle. Paketti on arvoltaan 275 miljoonaa dollaria (vajaat 261 miljoonaa euroa), ja se on tarkoitettu vahvistamaan Ukrainan ilmapuolustusta etenkin Venäjän lennokkeja vastaan.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi, että apu on pian matkalla vahvistamaan Ukrainan ilmapuolustusta ja puolustamaan lennokkien Ukrainalle aiheuttamia uhkia vastaan.

18.41: Venäjä modernisoi ja laajentaa ydinaseistustaan

Venäjä laajentaa ja modernisoi ydinasearsenaaliaan, Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin sanoi perjantaina. Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistuvasti todennut olevansai valmis käyttämään ydinaseita Venäjän suojelemiseksi.

– Venäjä modernisoi ja laajentaa ydinase-arsenaaliaan", Austin sanoi.

– Kreml jatkaa julmaa ja provosoimatonta sotaansa Ukrainaa vastaan. Koko maailma on nähnyt Putinin osallistuvan erittäin vastuuttomaan ydinasemiekalla kalisteluun, Austin jatkoi.

Voit lukea lisää perjantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja