MTV Uutiset seurasi sotaa 12. joulukuuta

Ukraina väittää iskeneensä Wagnerin päämajaan – tällaisia vaurioita iskussa väitetään aiheutuneen 0:40
Ukraina väittää iskeneensä Wagnerin päämajaan – tällaisia vaurioita iskussa väitetään aiheutuneen. Kuvat: Telegram / Serhiy Hayday, Luhansk RMA

MTV Uutiset seuras tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 12. joulukuuta. 

  • Zelenskyi ja Biden puhuivat puhelimessa myöhään sunnuntaina
  • Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi
  • Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia 
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Tämä seuranta on päättynyt. Voit seurata tiistain 13.12. tapahtumia täältä.

22.58: Venäjä on pakotettu käyttämään Ukrainassa huonolaatuisia ammuksia, koska muita ei juuri ole, kertoi amerikkalainen sotilaslähde

Venäjä joutunee käyttämään Ukrainassa vanhoja tykistö- ja rakettiammuksia, jotka eivät ole luotettavia. Venäjän ammusvarastot ovat näet tyhjenemässä, arvioi amerikkalainen sotilaslähde maanantaina. Lähteen mukaan ammukset loppuvat ensi vuoden alkupuolella, jos niitä käytetään nykyiseen tahtiin.

– Toisin sanoen ladatessasi ammuksen panet sormet ristiin ja toivot, että se laukeaa, ja sitten kun se osuu, toivot taas, että se räjähtää, nimettömänä esiintynyt lähde sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi jo viime kuussa, että Venäjällä on pula ampumatarvikkeista. Austinin mukaan tähän ovat syynä Venäjän logistiset haasteet ja Ukrainan toistuvat iskut asevarikkoihin.

Venäjä on joutunut asehankinnoissaan kääntymään enenevässä määrin Iranin kaltaisten valtioiden puoleen avittaakseen sotaponnistelujaan Ukrainassa.

21.36: Ukraina tarvitsee lisää kaasua ja lisää aseita, sanoi Zelenskyi G7-maille

Ukraina tarvitsee kuluvan talven aikana paljon lisää kaasua ja lisää aseita, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi rikkaiden maiden G7-kokoukselle pitämässään puheessa.

Presidentin mukaan Ukraina tarvitsee noin kaksi miljardia kuutiometriä lisää kaasua selvitäkseen talven yli. Aseista Zelenskyi mainitsi erityisesti uudenaikaiset tankit, raketinheittimet ja pitkän matkan ohjukset.

G7-maat ilmoittivat aiemmin tänään jatkavansa yhteistyötä Ukrainan sotilasavussa.

20.14: Norjan pakolaisneuvosto: Ukrainasta odotettavissa satojatuhansia pakolaisia lisää

Ukrainasta on odotettavissa satojatuhansia pakolaisia lisää, sillä elinolosuhteet muuttuvat Ukrainassa talven aikana "elinkelvottomiksi", kertoo Norjan pakolaisneuvoston johtaja Jan Egeland Reutersin mukaan. 

Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin on jättänyt miljoonat ihmiset ilman lämmitystä, puhdasta vettä tai sähköä.

Moskovan mukaan iskut eivät ole kohdistettu siviileihin, vaan niiden on tarkoitus heikentää Ukrainan kykyä taistella ja painostaa maa neuvotteluihin. Kiova kutsuu iskuja sotarikoksiksi.

16.52: EU lisää Ukrainan tukirahastoon kaksi miljardia euroa 

Euroopan unioni kasvattaa kahdella miljardilla eurolla rahastoa, jonka varoja käytetään sotilaalliseen tukeen Ukrainalle. Rahastoa voidaan vielä myöhemmin kasvattaa lisää niin, että vuoteen 2027 mennessä lisäys voi olla 5,5 miljardia euroa.

Rahaston varojen oli alun perin määrä kestää vuoteen 2027 saakka. Nyt rahastoon pannuista 5,7 miljardista eurosta on jäljellä enää 800 miljoonaa, vaikka sotaa on takana vasta kymmenen kuukautta.

–  EU on sitoutunut tarjoamaan sotilaallista tukea Ukrainalle ja muille kumppaneillemme. Tämä päätös varmistaa, että meillä on käytössämme konkreettiset varat tehdä niin, kirjoitti EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sosiaalisessa mediassa.

Tähän mennessä Euroopan unioni on yhdessä jäsenmaidensa kanssa antanut tai varautunut antamaan noin kahdeksan miljardin euron arvosta sotilaallista tukea Ukrainalle. Määrä on noin 45 prosenttia siitä määrästä, jonka Yhdysvallat on antanut.

15.20: Venäläisjoukot kaappasivat suomalaisen Pasi-kuljetuspanssariajoneuvon

Twitterissä julkaistun kuvan perusteella venäläisjoukot ovat saaneet haltuunsa Pasi-kuljetuspanssariajoneuvon Ukrainassa.

Kuvassa on XA-185 -mallinen ajoneuvo. Kuvan tai tviitin perusteella ei ole tietoa, milloin tai missä kuva on otettu.

MTV Uutiset kertoi syyskuussa väitteistä, joiden mukaan Paseja olisi viety Ukrainaan. Tuolloin puolustusministeriö ei vahvistanut tietoa siitä, millaista kalustoa Suomi on lahjoittanut Ukrainaan.

14.49: Kreml: Putin ei pidä vuosittaista loppuvuoden lehdistötilaisuuttaan

Kremlin tiedottajan Dmirty Peskovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pidä tänä vuonna vuosittaista loppuvuoden lehdistötilaisuuttaan, kertoo Guardian

Peskov ei kertonut syytä tilaisuuden perumiselle, mutta hänen mukaansa Putin "säännöllisesti puhuu medialle, myös ulkomaanvierailuilla".

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Putin ei pidä lehdistötilaisuutta. Viime vuonna Putin puhui kyseisessä tilaisuudessa yli neljä tuntia.

Valkovenäläinen media Nexta kertoi asiasta Twitterissä.

14.21: Ukrainan Kreikan-suurlähetystöön lähetetty "verinen paketti"

Ukrainan ulkoministeriön tiedottajan Oleg Nikolenkon mukaan Ukrainan Kreikan-suurlähetystöön on tänään maanantaina lähetetty "verinen paketti". Asiasta kertoo CNN.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi viime keskiviikkona, että Ukrainan edustustoihin viimeisten kahden viikon aikana lähetetyissä epäilyttävissä paketeissa on ollut kaikissa sama lähettäjän osoite, Tesla-jälleenmyyjä Saksassa.

CNN ei ole saanut Teslalta kommenttia vielä asiaan liittyen. 

Nikolenko kertoo Kreikan poliisin aloittaneen tutkimuksen tapauksesta. Maanantain tapauksen jälkeen uhkauksia on lähetetty yhteensä 33 kappaletta 17 maahan.

– Kuten Dmytro Kuleba sanoi, vaikka viholliset yrittäisivät kuinka kovasti pelotella Ukrainan diplomatiaa, he eivät onnistu. Me työskentelemme kohti voittoa, Nikolenko sanoo.  

14.00: Yhdysvalloista vapautettu asekauppias liittyi ultranationalistiseen puolueeseen

Viime viikolla Yhdysvalloista vapautettu asekauppias Viktor Bout on liittynyt Venäjällä ultranationalistiseen liberaalidemokraattiseen puolueeseen, LDPR:ään. Asiasta kertoo Guardian.

Edesmenneen äärioikeistolaisen poliitikon Vladimir Zhirinovskin perustama LDPR edusti kovaa ultranationalistista ideologiaa, jossa vaadittiin Venäjää valloittamaan takaisin entisen Neuvostoliiton maat.

"Kuoleman kauppiaaksi" kutsuttu Bout oli Yhdysvalloissa 14 vuotta vankilassa. Hänet vapautettiin takaisin Venäjälle vanginvaihdon yhteydessä, jossa Venäjä vapautti yhdysvaltalaisen koripalloilija Brittney Grinerin.

12.38: Ukraina: Venäjä jatkaa siviilien käyttöä ihmiskilpinä

Venäjä iski kohteisiin Donetskin ja Luhanskin alueilla Itä-Ukrainassa ohjuksin, lennokeilla ja tykistöllä, Ukrainan asevoimien esikunta kertoo maanantain päivityksessä.

Asevoimien mukaan Venäjä jatkoi myös iskuja energiakohteisiin Hersonissa.

Venäjä myös jatkaa asevoimien mukaan siviilien käyttöä ihmiskilpinä. Päivityksen mukaan Troitsken kylässä miehitetyssä Luhanskissa Venäjä on asettanut kalustoa ja tuliasemia lähellä asuinrakennuksia.

11.38: Britannian kuninkaallisia kehotettu välttämään Venäjän suurlähetystöä

Kansainvälisen uutistoimisto Reutersin mukaan Britannian kuninkaallisia on kehotettu välttämään Venäjän suurlähetystöä. Venäjän suurlähettiläs Andrei Kelin kertoo venäläisessä sanomalehdessä Izvestiassa, että kuninkaallisen perheen jäseniä "kehotetaan olemaan ottamatta yhteyttä tai pitävän yllä yhteyttä Venäjän suurlähetystöön".

Reuters ei tavoittanut Britannian kuninkaallisia kommentoimaan asiaa. 

Reutersin mukaan Venäjän suhteet länteen ovat huonoimmat sitten kylmän sodan. Britannia on tukenut Ukrainaa merkittävästi taloudellisesti ja aseellisesti Venäjän hyökättyä helmikuussa maahan.

10.25: Ministeri: Ukraina jatkaa vastahyökkäyksiä, kun sää sen sallii

Ukrainan joukot jatkavat ”aktiivisia vastahyökkäystoimiaan”, kun maa jäätyy ja kulku ajoneuvoilla helpottuu. Näin sanoi Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov tiedotustilaisuudessa eilen.

– Siirtymä kuivasta syksystä, ei vielä pakkastalveen…kumpikin osapuoli kohtasi sadetta ja todella vaikeita olosuhteita hyökkäyksille. Maa on niin märkä, ja pyörälliset ajoneuvot pääsevät tuskin läpi. Ajattelen, että toimien vähentyminen johtuu sääolosuhteista, Reznikov sanoi CNN:n mukaan.

Hän vakuuttaa Ukrainan jatkavan vastahyökkäyksiään, kun olosuhteet sen sallivat.

Reznikovin mukaan Ukrainan suunnitelma on hyvin yksinkertainen: vapauttaa kaikki alueet, jotka sille määräytyivät vuonna 1991.

09.31: Brittitiedustelu: Venäjä tuskin pystyy saamaan haltuunsa haluamiaan alueita

Britannian sotilastiedustelun arvion mukaan Venäjä tuskin pystyy saamaan haltuunsa tavoittelemiaan alueita Ukrainassa.

Venäjä pyrkii todennäköisesti edelleen saamaan hallintansa Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet, brittitiedustelu arvioi katsauksessaan.

Tiedustelu pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että Venäjän armeija pystyisi tällä hetkellä kehittämään tehokkaita iskujoukkoja valtaamaan kyseisiä alueita.

Brittitiedustelu arvioi, että Venäjän maajoukot eivät todennäköisesti saavuta operatiivisesti merkittävää etenemistä seuraavien kuukausien aikana.

8.08: Asiantuntija arvioi väitettyä iskua Wagnerin päämajaan

Ukrainan isku Wagner-palkka-armeijan päämajaan kertoo Ukrainan hyvästä tiedustelutiedosta ja kyvystä iskeä tarkasti kohteisiin. Näin arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Iskun todenperäisyyttä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. Tieto iskusta perustuu Luhanskin ukrainalaiskuvernöörin kertomaan.

– Ukraina on aikaisemminkin pyrkinyt tekemään iskuja komentokeskuksia vastaaviin kohteisiin. Jos tiedot pitävät paikkansa, tämä on osoitus siitä, että Ukrainalla on hyvää tiedustelutietoa ja kykyä iskeä tarkasti kohteisiin, Käihkö sanoo.

5.53: Ukraina väittää iskeneensä Wagnerin päämajaan

Ukraina on iskenyt venäläisen Wagner-palkka-armeijan päämajaan, sanoo Luhanskin kuvernööri Serhiy HaidaiBritannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Hänen mukaansa Kadijivkassa sijaitseva hotelli, jota Wagner piti päämajanaan, kärsi iskussa merkittäviä tappioita.

Haidai odotti 50 prosentin selvinneistäkin kuolevan lääkkeellisen hoidon puutteen vuoksi.

Tietoa Wagnerin olemassaolosta hotellissa ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Iskun kerrotaan tapahtuneen viikonlopun aikana.

5.45: Biden vahvisti puhelun Zelenskyin kanssa

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vahvistanut keskustelleensa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Valkoinen talo sanoi Bidenin alleviivanneen puhelussa, että Yhdysvallat priorisoi ponnisteluja Ukrainan ilmapuolustuksen tehostamiseksi tarjoamansa tuen avulla.

5.27: Zelenskyi ja Biden keskustelivat puhelimessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat myöhään eilisiltana puhelimessa. 

Zelenskyi kiitti Bidenia tuesta, jota Yhdysvallat on tarjonnut Ukrainalle Venäjän aloittaman sodan aikana.

– Kiitin ennennäkemättömästä puolustuksellisesta ja taloudellisesta tuesta, jota Yhdysvallat tarjoaa Ukrainalle, Zelenskyi sanoi Telegram-kanavallaan.

– Tämä ei ainoastaan ​​edistä menestystä taistelukentällä, vaan tukee myös Ukrainan talouden vakautta.

Lisäksi Zelenskyi kiitti Yhdysvaltain tuesta Ukrainan energiajärjestelmälle, jota Venäjä on järjestelmällisesti moukaroinut lokakuusta saakka.

Zelenskyi kertoi illan puheessaan keskustelleensa myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin sekä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. 

Sunnuntai 11.12.

19.03: Erdogan ja Putin keskustelivat viljanviennistä ja kaasunjakelusta

Turkin presidentti Recep Tayip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse kaasunjakelukeskuksen perustamisesta Turkkiin sekä Mustanmeren viljanvientisopimuksesta, kertoi brittilehti Guardian sunnuntaina.

Venäjä on ollut tyytymätön sopimukseen, koska pakotteiden vuoksi venäläisten lannoitteiden ja maataloustuotteiden vienti ei Venäjän mukaan toteudu, vaikka sopimuksen oli määrä taata myös se Ukrainan maataloustuotteiden lisäksi.

Erdogan tarjosi Putinille apua viennin edistämiseksi Mustanmeren kautta, kertoi Turkin presidentin kanslia.

Kremlin mukaan presidentit keskustelivat myös venäläisen maakaasun jakelukeskuksen perustamisesta Turkkiin. Putin on ehdottanut keskuksen perustamista jo aiemminkin syksyllä.

Turkki ei ole osallistunut länsimaiden pakotteisiin Venäjää vastaan. Turkin presidentin kanslian mukaan Erdogan oli sanonut Putinille toivovansa, että Venäjän ja Ukrainan sota loppuisi mahdollisimman pian.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä. 

Lue myös:

    Uusimmat