Obaman viimeinen virallinen vierailu Eurooppaan alkoi Kreikasta – rauhoittelee kansaa Trumpin voitosta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saapunut viimeiselle viralliselle vierailulleen Eurooppaan ennen Yhdysvaltain vallanvaihtoa.

Matkan tarkoituksena on muun muassa rauhoitella huolestuneita eurooppalaisia republikaanien Donald Trumpin yllätyksellisen vaalivoiton jälkeen. Useat eurooppalaiset ovat olleet huolissaan Trumpin vähättelevästä asenteesta Natoa kohtaan.

Obama vierailee Kreikassa Ateenassa, missä hän tapaa maan johtajia ja pitää puheen globalisaation haasteista. Turvajärjestelyt ovat tiukat, sillä tuhannet poliisit partioivat Ateenan kaduilla ja liikenne on keskeytetty useiksi tunneiksi.

Samaan aikaan, kun Obama on Kreikassa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi uskovansa Trumpin kunnioittavan Yhdysvaltojen sitoutumista Natoon.

– Olen varma, että hän on presidentti, joka noudattaa Yhdysvaltojen ja liittouman välisiä sopimuksia. Vahva Nato on tärkeä Euroopalle ja myös Yhdysvalloille, Stoltenberg sanoi.

Sekavat tunnelmat

Ateenalaisten tunnelmat Obaman vierailusta ovat sekavat.

– Toivomme, että se (vierailu) tuo jotain positiivista Kreikalle, sanoi 30-vuotias virkamies Spyros.

Ateenalainen Ekaterini Tsarmoutzi kutsui Obamaa mukavaksi, mutta ennen kaikkea amerikkalaiseksi. Monet kreikkalaiset ovat epäileviä Yhdysvaltojen suhteen, koska se auttoi perustamaan Kreikkaan ahdasmielisen diktatuurin 1960-luvun loppupuolella.

Kreikan ammattijärjestöt, vasemmistopuolueet sekä anarkistit ovat käskeneet ihmisiä osoittamaan mieltään tänään Ateenassa. Mielenosoituksella halutaan tuomita Yhdysvaltojen osallisuus Lähi-idän konflikteissa. Poliisit ovat kieltäneet mielenosoitukset niillä alueilla, joilla Obaman on tarkoitus vierailla.

Kreikan hallituksen tiedottajan Dimitris Tzanakopoulosin mukaan Obaman vierailu edistää tavoitetta saada reilu ja kelvollinen ratkaisu Kreikan velkaan.

Kreikasta Obama jatkaa Saksaan, missä hän tapaa muiden muassa liittokansleri Angela Merkelin. Merkel on ollut Obaman merkittävä liittolainen. 


Lue myös:

    Uusimmat