Obaman ensimmäinen haaste: Elvytyspaketti saatava läpi

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ensimmäisen kovan koitoksen edessä. Oltuaan vallassa vain viikon, hänen on saatava mittava elvytyspakettinsa läpi maansa kongressissa.

Obama tapaa Washingtonissa molempien puolueiden johtoa. Ensimmäinen edustajahuoneen äänestys on huomenna ja erityisesti republikaanipuolueen edustajat ovat yhä vastahangassa, mutta presidentin mukaan aikaa ei ole hukattavaksi.

- Olemme velkaa jokaiselle amerikkalaiselle sen, että toimimme kiireellä ja yhteisen päämäärän hyväksi. Meillä ei ole varaa haparointiin eikä viivyttelyyn ja siksi toivon voivani allekirjoittaa Yhdysvaltain toipumis- ja uudelleninvestointisuunnitelman, joka antaa töitä miljoonille amerikkalaisille, presidentti julisti.

Obama on saanut vihdoin tuekseen valtionvarainministerin, kun senaatti hyväksyi myöhään eilen Timothy Geithnerin nimityksen. Geithner joutuukin suoraan keskelle yhä pahenevaa talouskriisiä; ensi töikseen hän joutuu puskemaan läpi noin 850 miljardin dollarin elvytyspakettia ja hänen harteillaan on myös rahoituslaitoksille suunnatun noin 700 miljardin dollarin pelastuspaketin valvonta. Valtion haltuun otetut, maan suurimmat asuntoluottoyhtiöt, Fannie Mae ja Freddie Mac ovat jo sanoneet, että ne tarvitsevat heti yhteensä jopa 50 miljardia dollaria selvitäkseen veloistaan joksikin aikaa.

Elvytyspaketilla on kiire. Yksinomaan eilisen aikana yhdysvaltalaisista yrityksistä katosi yli 70 000 työpaikkaa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed päättää huomenna koroista, mutta korkoase on jo käytetty loppuun.

Puhelinkeskusteluissa aiheena talouskriisi

Taloustaantuma on ollut kestoaiheena myös Obaman ensimmäisissä virkapuheluissa maailman johtajille.

Valkoisen talon mukaan Obama keskusteli eilen puhelimessa Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin sekä Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Ranskan presidentinkanslian mukaan puolen tunnin mittainen puhelu presidentti Sarkozyn kanssa soljui lämpimissä tunnelmissa. Obama ja Sarkozy vaihtoivat ajatuksia talouskriisistä, Lähi-idän tilanteesta sekä kiistellystä Guantanamon leiristä. Sarkozy piti uuden presidentin tekemää päätöstä Kuuban vankileirin sulkemisesta "rohkeana".

Myös Venäjän presidentin ja Obaman puhelinkeskustelu käsitteli samoja teemoja. Valkoisen talon mukaan kummankin mielestä maiden välisten suhteiden parantaminen on tärkeää.

- Presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että kylmän sodan jälkeisen sukupolven uusina johtajina heillä on ainutlaatuinen tilaisuus rakentaa maiden välille aiempaa parempi suhde, Valkoisesta talosta kerrotaan.

(MTV3- AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat