Mainos

Obaman elvytyspaketti hyväksyttiin

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt yli 800 miljardin dollarin elvytyspaketin. Esitystä tuki 61 senaattoria, joista kolme on republikaaneja.

Presidentti Barack Obaman ajama paketti palaa seuraavaksi edustajainhuoneen käsittelyyn.

Republikaanit ovat haukkuneet suunnitelmaa tuhlailevaksi ja veronkevennyksiä liian pieniksi. Myös jotkut demokraatit epäilevät, ettei työpaikkoja synny tarpeeksi.

Obama haluaa paketilleen kannatusta yli puoluerajojen vaalilupaustensa mukaisesti. Hän toivoo, että lopullinen sopu syntyy viikon kuluessa. Neuvotteluiden arvellaan kuitenkin venyvän ainakin ensi viikon puoliväliin.

- Tämä on hyvä uutinen - hyvä alku, Obama kiitteli kampanjoidessaan Floridassa elvyttämisen puolesta.

Kiistaa on syntynyt muun muassa siitä, että Obama kieltäytyy tinkimistä kaikista koulutukseen suunnatuista elvytysrahoista.

- Emme tiedä, onnistummeko parantamaan työllisyyttä tai elvyttämään taloutta. Otamme valtavan riskin veronmaksajien rahoilla, varoitti republikaanisenaattori Mitch McConnell.

Hallitus kiirehtii roskaluottojen siivoamista

Yhdysvaltain hallitus ilmoitti laatineensa myös yksityiskohtaisen suunnitelman maan pankkijärjestelmän vakauttamiseksi. Tarkoituksena on siivota roskaluottoja vielä noin 500 miljardin dollarin eli yli 380 miljardin euron edestä.

Valtiovarainministeri Timothy Geithnerin mukaan rahaa suunnataan entistä enemmän myös asuntovelallisten auttamiseen. Pakkolunastukset pahentavat asuntomarkkinoiden kriisiä ja vaikuttavat yhä enemmän koko kansantalouteen.

Suunnitelmalla pyritään vahvistamaan pankkien luottamusta toisiinsa, jotta raha alkaisi jälleen liikkua. Se on osa kongressin lokakuussa hyväksymää 700 miljardin dollarin pankkitukiohjelmaa.

- Olemme muuttaneet merkittävästi ohjelmaamme rahoitusjärjestelmän korjaamiseksi. Luottohanat täytyy saada auki, ja markkinoiden sekä kansalaisten luottamus on palautettava, Geithner korosti.

Geithner syytti myös rahoituslaitosten johtajia virheistä, jotka ovat vaikeuttaneet entisestään pankkien pelastamista.

Osakekurssit syöksyivät pelastussuunnitelman julkistamisen jälkeen sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.