Nyt se on tutkittu – tällainen ruoka aiheuttaa addiktion!

Uuden tutkimuksen mukaan ruoka-addiktio voi olla yhtä paha kuin huume- tai nikotiiniriippuvuus.

Ruokaan voi kehittyä samanlainen addiktio kuin heroiiniin tai nikotiiniin, väittää uusi tutkimus.

Tutkijat totesivat, että päihderiippuvuus sekä korkean glykeemisen indeksin omaavat ruoat – kuten valkoinen leipä ja peruna – voivat laukaista saman addiktioon liitetyn mekanismin aivoissa.

Tutkimuksen mukaan käsitellyt hiilihydraatit voivat aiheuttaa kohtuutonta nälkää ja stimuloida aivojen mielitekoja hallitsevia alueita. Tulokset viittaavat siihen, että korkean glykeemisen indeksin ruokia välttämällä ylipainoiset ihmiset pystyisivät välttämään liikasyömistä. Tutkijat mittasivat nälkää ja veren glukoosiarvoja sekä myös aivojen toimintaa kriittisen neljän tunnin aikana syömisen jälkeen. Nämä neljä tuntia vaikuttavat syömiskäyttäytymiseen seuraavalla aterialla.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 12 ylipainoista miestä, jotka nauttivat saman kalorimäärän, maun ja makeuden sisältäviä pirtelöitä. Ainoa ero kahden pirtelön välillä oli se, että toinen sisälsi korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja ja toinen hitaammin sulavampia matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja.

Korkean glykeemisen indeksin pirtelön nautittuaan osallistujien veren sokeriarvot nousivat hurjasti, mutta arvot syöksyivät kerralla alaspäin neljä tuntia myöhemmin. Tämä sokeriarvojen lasku liitettiin kohtuuttomaan nälkään ja sellaisen aivojen alueen aktivointiin, joka liittyy addiktiokäytökseen.

Tutkimuksia ruoka-addiktioista on tehty ennenkin, mutta tämä tutkimus toi uutta tietoa siitä, että sellainen tekijä ruokavaliossa, joka ei liity kilokaloreihin tai ruoan makeuteen, voi muuttaa aivotoimintaa ja edistää ylensyömistä.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja