Nyt puhuu yksi hallituksen toimia vastustavan koronakirjeen laatijoista – tarkoitus ei ole luoda vastakkainasettelua, vaan rohkaista: "Joitakin tauteja on onnistuttu hävittämään kokonaan"

Yli 50 asiantuntijaa tyrmää Suomen koronastrategian – taloustieteen professori kertoo, miksi 4:57

Yli 50 tutkijan ja asiantuntijan ryhmä tyrmää Martti Hetemäen koronatyöryhmän arvion siitä, ettei taudin kokonaisvaltainen tukahdutus ole mahdollista Suomessa. Avoin kirje julkaistiin tänään.

Kirjeen on allekirjoittanut joukko lääkäreitä, tutkijoita ja talousasiantuntijoita. He edustavat kirjeessä itseään, eivätkä esimerkiksi työnantajiensa näkemyksiä. 

Yksi kirjeen allekirjoittajista on Helsingin yliopiston makrotaloustieteen professori Antti Ripatti

– Meillä on huolena se, ettei tämä valittu tie ole riittävän kunnianhimoinen viruksen tukahduttamisen suhteen. Toisin sanoen haluamme rohkaista päättäjiä siihen, että uskallettaisiin ottaa viruksen kitkemiseen vielä suunniteltua merkittävämpiä askelia, Ripatti kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Ripatin mukaan näin säästettäisiin inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia. 

Virus tulisi kitkeä "riittävän pitkälle"

Jos viruksen tarttuvuusluku, eli R0-luku pidetään alle yhden, Ripatin mukaan virus tukahtuu ajan mittaan itsestään. 

Sairaanhoitopiirit, joissa virusta ei ole enää esiintynyt, ovat esimerkki onnistuneesta tukahduttamisesta.

– Tämä perustuu siihen, että silloin on jäljitetty ja testattu tartunnansaajia ja eristetty ja tuettu heitä.

– Meillä ei ole illuusiota siitä, että tämä pystyttäisiin kitkemään aivan totaalisesti. Mutta jos tämä virus kitketään riittävän pitkälle, niin sen jälkeen ihmiset ovat luottavaisempia siihen, etteivät he saa tartuntaa ja taloudellinen toimeliaisuus elpyy. 

Enemmän testausta, jäljittämistä ja eristämistä 

Ripatti ei osa tarkkaan sanoa, mitä toimia tukahduttamista varten pitäisi tehdä. Hänen mukaansa yksimielisiä ollaan kuitenkin siitä, että testausta, jäljittämistä ja eristämistä pitäisi laajentaa. 

– Toimien täytyy olla niin voimalliset, että virus saadaan kitkettyä niin, ettei ihmisten tarvitse enää pelätä sitä. 

Ripatti mainitsee esimerkkinä Uuden-Seelannin, jossa liikkumista rajoitettiin enemmän kuin Suomessa ja Norjan, jossa testausta on tehty enemmän kuin Suomessa. 

Globaalilla tasolla Suomen koronatilanne on Ripatin mukaan kuitenkin hyvä osittain siksi, että rajoitustoimissa lähdettiin aikaisten liikkeelle. 

Ripatin mukaan asiantuntijoiden lausunnon ei ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua vaan rohkaista siihen, että hybridistrategian tehokkaimpia keinoja käytettäisiin voimakkaammin. 

– Joitakin tauteja on joskus onnistuttu hävittämään jopa kokonaan. Se perustuu tähän ikivanhaan strategiaan testaamisesta, jäljittämisestä ja eristämisestä. 

Lue myös:

    Uusimmat