Nyt puhuu yksi koronan tukahduttamisen puolesta kirjeellä vedonneista tutkijoista: "Koulujen avaaminen vie meidät hyvin pian tartuntojen lisääntymiseen"

9:15
Tutkijan mukaan Joensuu näyttää mallia koronatilanteessa – ”Kolme viikkoa ilman tartuntoja"

Uutisaamussa vieraillut asiantuntija sanoo, että Suomelta on puuttunut tahtoa alkaa tehdä koronatestejä laajasti. Dosentti Pirta Hotulainen kuuluu tutkijaryhmään, joka vetosi hallitukseen avoimella kirjeellä, että Suomi alkaisi noudattaa hidastamisen sijaan tukahduttamisstrategiaa.

57 tutkijan ryhmä ehdottaa Suomelle täydellisen tukahduttamisen mallia. Dosentti Pirta Hotulainen lääketieteellisestä tutkimuslaitos Minervasta sanoi MTV:n Uutisaamussa, että koko Suomen pitäisi päästä tilanteeseen, joka jo on Joensuussa.

– Täydellinen tukahduttaminen tarkoittaa, ettei tartuntoja enää ole. Tällainen tilanne on Joensuussa, jossa on oltu jo kolme viikkoa ilman uusia tartuntoja.

– Helsinki on tästä hyvin kaukana vielä. Arvioisin, että jos toimittaisiin nopeasti, ehkä 3-4 viikossa voitaisiin päästä lähelle nollaa. Tai tilanteeseen, että kaikki tartuntaketjut olisivat tiedossa ja epidemia niin täydellisessä hallinnassa kuin on mahdollista.

Suomi pyrkii kukistamaan koronaviruksen niin sanotulla hybridistrategialla, jossa yhteiskunnallisia rajoituksia höllennetään hiljalleen, tartuntamäärät pyritään pitämään maltillisina ja lopulta rajoitukset voitaisiin poistaa. Muun muassa koulut avataan tällä viikolla.

Hotulainen sanoo tutkijaryhmän pelkäävän, että rajoitustoimien purku aiheuttaa pian tilanteen, jossa tartunnat alkavat taas lisääntyä.

– Jos nyt avataan koulut, ja tartuntoja on melko paljon etenkin Helsingissä, niin olemme hyvin pian tilanteessa, jossa tartunnat alkavat taas lisääntyä. Silloin päästään niin sanotulle eksponentiaaliselle käyrälle. Silloin meillä on taas sama tilanne, kuin maaliskuun alussa.

Hotulaisen mukaan tehokas testaaminen on avain tukahduttamiseen.

–  Etelä-Korea on tehokkaan testaamisen mallimaa, jossa testaus ja jäljitys toimivat. Meillä on sekä tekniikka että menetelmät valmiina, mutta tahtoa puuttuu. Jos satsaisimme testaamiseen ja jäljittämiseen kunnolla, ja pystyisimme löytämään jokaisen tartunnan ja eristämään, voitaisiin ikäviä, kaikkia koskevia rajoitteita välttää.

Uutisaamuun skypellä osallistunut professori Panu Poutvaara Münchenin yliopistosta on myös vakuuttunut, että tukahduttaminen on paras keino koronataistelussa.

– Talouden ja terveyden välillä ei ole vastakkainasettelua. Jos tukahduttamiseen ei lähdetä, on riskinä, että talous tukehtuu, kun ihmiset eivät uskalla kuluttaa. Silloin talouden matala tilanne jatkuisi, vaikka rajoituksia purettaisiin. Terveydenhuoltoon syntyisi merkittäviä lisäkustannuksia ja menettäisiin suuri määrä ihmiselämiä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja