Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
4:44Näin asiakkaita valvotaan ravintoloissa – haastattelussa ravintola Kaivohuoneen toimitusjohtajaKaivohuoneen toimitusjohtaja viime viikonlopun tapahtumista: ”Esitän syvimmät osanottoni” – näin ravintolassa taataan asiakkaiden turvallisuus
Julkaistu 08.07.2020 21:12

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Ravintoloiden anniskeluun ja aukiololoihin liittyvät koronarajoitukset ovat lisänneet ihmisten kiivassävytteisiä yhteenottoja, sanoo Kaivohuoneen toimitusjohtaja Antti Raunio.

Ravintolat saavat ensi viikosta eteenpäin pitää ovensa avoinna aamuun saakka, eli myös ravintola-alalla ollaan siirtymässä niin sanottuun uuteen normaaliin. 

Video: Millainen on tyypillinen, suomalainen ravintola-asiakas? Tässä Kaivohuoneen toimitusjohtajan näkemys!

Ravintola Kaivohuoneen toimitusjohtaja Antti Raunion näkemyksen mukaan koronavirusepidemian aiheuttamat, ravintoloiden anniskeluun ja aukioloihin liittyvät, rajoitukset ovat vaikuttaneet ihmisten käyttäytymiseen ikävällä tavalla. 

Siksi hän uskookin, että rajoitusten höllentäminen vähentää järjestyshäiriöitä, kun ihmiset poistuvat asteittain ravintoloista pidennetyn aukioloajan turvin. 

– Se vähentää järjestyshäiriöitä sillä tavalla, että ihmiset eivät purkaudu ravintoloista samaan aikaan kaikki kaduille, hän perustelee.

Aukioloaikoihin puuttuminen vähensi ihmisten turvallisuutta

Ravintolat saivat avata ovensa pitkällisen koronakevään jälkeen 1. kesäkuuta – tosin kovin rajoituksin. Esimerkiksi anniskelun tuli päättyä kello 22 ja ovien tuli sulkeutua asiakkailta viimeistään kello 23. 

Myöhemmin kesäkuussa rajoituksia jälleen kevennettiin, ja ravintolat saivat pitää ovensa auki kello kahteen saakka – anniskelun tosin piti päättyä tuntia aiemmin. 

Nyt puhuu toimitusjohtaja, jonka ravintolan edustalla sattunut tappelu johti nuoren kuolemaan – nykyrajoituksilla varjopuoli: "Järjestyshäiriöt ravintolan lähellä lisääntyneet selvästi"

– Ymmärrän kyllä nämä väkimäärärajoitukset ja niitä koskevat asiat, mutta tätä viimeisintä, eli sitä, että ravintoloiden on sulkeuduttava viimeistään kello 2 – minun on hyvin vaikea ymmärtää, miten se paransi suomalaisten turvallisuutta. Päinvastoin, minun mielestäni se heikensi sitä, Raunio toteaa painokkaasti.

Raunion mukaan juhlatuulella olevat asiakkaat siirtyvät jatkamaan iltaansa ravintoloiden läheisyyteen – ilman valvontaa. 

Humalassa ja porukassa tyhmyys tiivistyy, minkä vuoksi ihmiset ottavat yhteen, niin sanallisesti kuin fyysisestikin. 

– Järjestyshäiriöt ravintolaillan jälkeen ravintolan läheisyydessä ovat lisääntyneet selvästi meidän näkemyksemme mukaan, hän sanoo.

Lue myös: Rajoituksia purettiin ja synkkä koronakevät vaihtui kesäksi – MTV Uutiset seurasi ravintoloiden avaamista: Mutta mitä tapahtui iltakymmeneltä, kun tarjoilu loppui?

Toimitusjohtaja viime viikonlopun tapahtumista: ”Esitän syvimmät osanottoni”

Nuorison keskuudessa tapahtuvia järjestyshäiriöitä on tapahtunut koronakevään ja alkukesän aikana harmillisen paljon. 

Viimeisimpänä niistä, nuorisojoukko tappeli viime viikonloppuna Kaivohuoneen edustalla. Nuorison rähinöinti johti yön pikkutunneilla usean ihmisen loukkaantumiseen ja yhden henkilön kuolemaan. 

Lue lisää: Nuorisojoukko tappeli rajusti Helsingissä viikonloppuna: Useat loukkaantuivat, yksi kuoli saamiinsa vammoihin – poliisi kaipaa havaintoja

Poliisin tiedotteen mukaan nuoret aikuiset olivat ottaneet yhteen ravintola Kaivohuoneella jo aiemmin lauantai-iltana. 

Kaivohuoneen toimitusjohtaja Antti Raunio ei kuitenkaan voi vahvistaa tapahtunutta – hän kertoo olevansa mediassa olleiden tietojen varassa. 

– Kyseisen illan aikana meillä on ollut kaksi pienempää järjestyshäiriötä, joista osapuolet on poistettu. Ilmeisesti jompikumpi näistä on jatkanut ravintolan läheisyydessä nujakointia. 

Toimitusjohtaja kertoo MTV Uutisille, ettei ravintola olisi voinut estää tapahtumia, sillä kyseinen, kuolemaan johtanut tapaus sattui ravintolan ulkopuolella.

– Tämä on kamalan valitettava tapaus ja haluaisin tietenkin esittää uhrin omaisille syvän osanottoni, Raunio sanoo. 

Lue myös: Kaivohuoneen toimitusjohtaja kommentoi kuolemaan johtanutta joukkotappelua MTV:lle – ”Tuli meille yllätyksenä”

Näin suomalaisten alkoholikäyttäytyminen on vuosien saatossa muuttunut

Vaikka järjestyshäiriöitä on ollut viime kuukausien aikana, yleisellä tasolla trendi on päinvastainen. Kaksi vuosikymmentä ravintolabisneksessä mukana olleen Raunion kokemuksen mukaan ravintola-asiakkaiden ”meno” on rauhoittunut.

– Itseasiassa myös tilastomme näyttävät samaa. Nykynuoriso ottaa hieman rauhallisemmin viinaa, eikä vedetä enää samanlaisia kännejä kuin 20 vuotta sitten. 

Samalla myös järjestysmiesten toiminta on muuttunut rauhallisemmaksi: Enää ei käytetä raakaa voimaa, vaan asiat pyritään selvittämään puhumalla. 

– Olen aina ollut sitä mieltä, että hyvän järjestyksenvalvojan ei tarvitse käyttää voimakeinoja, vaan hän pystyy selvittämään asiat puhumalla, Raunio toteaa.

– Silloin on mennyt joku pahasti pieleen, jos joudutaan katsomaan tapahtumia turvakameroista, hän jatkaa. 

Miten ravintola Kaivohuoneella huolehditaan asiakkaiden turvallisuudesta? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös: Ravintoloiden avautuminen ei sujunut ilman ongelmia – poliisilla riitti kiirettä Lounais-Suomessa: "Terassikausi on avattu, niin hyvässä kuin pahassa"

Lisää aiheesta:

Turvallisuusalalta suorat sanat viimeaikaisiin tapahtumiin: "Valitettavasti alalle on päätynyt sopimattomia henkilöitä"Yökahvilaksi muuttuneen Anna K -baarin henkilökuntaa uhkaillaan – syynä mediatieto koronarajoitusten laistamisesta: "Tämä on turvallinen paikka riekkua ennen kotiin menoa"Kansa lipsui koronasäännöistä yökahviloiksi muutetuissa ravintoloissa, Avi toivoo ehtojen kiristämistä: "Ihmetellä täytyy, että porukka on juovuksissa ja kuitenkin limsaa juodaan"Videot paljastavat: Sadat ihmiset juhlivat Helsingissä kuin koronaa ei olisikaan – ”Täysin edesvastuutonta”Ravintoloiden rajoituksia höllennetään – loivat Kaivohuoneelle erikoisen ilmiön: Ihmiset pyrkineet sisään aidan läpi vasaralla Rajoituksia, mutta ei tuottoa – ravintoloitsijat kertovat karun totuuden, miksi avaaminen ei nyt kannata: "Miten sitä voisi selvitä 15 asiakkaalla ja 1,5 metrin turvaväleillä?"
YhteiskuntaKoronavirusLait ja lainsäädäntöAlkoholiVäkivaltaPolitiikkaMTV Uutiset LiveKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Yhteiskunta
  • 14:08
    Koirat

    Kuvat: Karvaiset sankarit Hero, Rico, Aava, Ragnar ja Peetu palkittiin

  • 13:50
    Politiikka

    Janne Kuuselasta puolustusministeriön kansliapäällikkö

  • 12:46
    Imatra

    Imatralla etsitään Venäjältä luvattomasti tullutta ihmistä

  • 09:59
    Maatalous

    Tero Hemmilä valittiin MTK:n uudeksi puheenjohtajaksi

  • 09:08
    Yhdysvallat

    NYT: Rubio määrännyt diplomaatit painostamaan maiden hallituksia