Nyt puhuu Convoy-mielenosoituksen tiedottaja: "Ihmisillä alkaa vain painekattila tulemaan täyteen"

Convoy-mielenilmauksen tiedottaja kertoo, mikä sai hänet lähtemään mukaan – entä mitä eroa tutkija näkee Convoylla ja Elokapinalla? 12:05

Niclas Rauma kertoo MTV:n Asian ytimessä -ohjelmalle, mikä sai hänet lähtemään mukaan hulinaksi muuttuneeseen Convoy-mielenilmaukseen. Hän katsoo, että päättäjiin ei enää kannattanut vedota muilla keinoilla.

Helsingin ydinkeskustassa järjestetty Convoy Finland -mielenilmaus oli viime viikonlopun suuri puheenaihe. Sadat ihmiset kokoontuivat eduskuntatalon eteen ja Kansalaistorille vastustamaan muun muassa koronarajoituksia ja polttoaineiden korkeita hintoja.

Tapahtuman esikuvana on ollut Kanadan Freedom Convoy -protesti, johon osallistunut muun muassa runsaasti rekkakuskeja. Pääkaupunki Ottawassa mielenosoittajat ovat tukkineet katuja, ja pormestari on julistanut kaupunkiin hätätilan.

Helsingissä rekkoja ei viikonloppuna nähty ennakkokaavailuista huolimatta. Liikenne saatiin kuitenkin katkaistua henkilöautoilla eduskuntatalon kohdalla.

Ihmisten viesti perille päättäjille

Yksi tapahtuman puuhamiehistä on Niclas Rauma Keski-Pohjanmaalta. Hän lähti mukaan innostuttuaan Kanadan Convoyista. Sosiaaliseen mediaan perustetun ryhmän kautta häntä pyydettiin osallistumaan mielenilmauksen järjestelyihin. Hän on ollut mukana vastaavien mielenilmausten järjestelyissä aiemminkin.

Rauma katsoo, että mielenilmaus piti lopulta järjestää, koska ihmisten viesti ei ole toistaiseksi mennyt perille päättäjille.

Motiivikseen Rauma kertoo vapauden edistämisen ja rajoitusten haitat. Esimerkkinä hän mainitsee sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden rokotevelvollisuuden, joka käytännössä tarkoittaa töiden loppumista koronarokotuksista kieltäytyville.

Myös koronapassin mahdollinen muuttuminen rokotepassiksi huolestuttaa häntä. Hän ei kuitenkaan näe itseään varsinaisesti rajoitusten vastustajana.

Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa!

Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.

– Sanoisin ennemmin, että kannatan vapautta. Vaikka rajoitukset poistuisivat, ei se estäisi ketään ottamasta rokotetta, käyttämästä maskia tai jäämästä karanteeniin. Se on jokaisen oma valinta, hän toteaa.

Miten Convoy Finland sitten onnistui tavoitteissaan? Perjantai- ja lauantai-iltoina meno muistutti enemmän karnevaalia kuin organisoitua mielenosoitusta. Iskulauseita huudettiin ja banderolleja heiluteltiin, mutta osa mielenosoittajista oli myös voimakkaasti päihtynyt ja tullut paikalle lähinnä viihtymään. Lisäksi median työtä häirittiin paikalla monin tavoin. 

– Olemme yrittäneet viestiä, että emme kannusta väkivaltaan tai vandalisointiin. Tai alkoholilla läträystä mitä nähtiin, niin emme olisi sitä toivoneet. Toki en voi tietää, onko mukaan liittynyt Helsingin yöelämästä muita kuin liikkeeseen kuuluvia, jotka lähtivät ”huumaan mukaan”. Voimme yrittää viestiä hyvästä käytöksestä, mutta en ole tullut tänne kenenkään lapsenvahdiksi, sanoo Rauma.

Poliisi otti kiinni viikonlopun aikana kymmeniä ihmisiä epäiltynä muun muassa niskoittelusta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Rauma sanoo ymmärtävänsä poliisin toimintaa ja velvollisuutta palauttaa järjestys. Silti ihmisiä otettiin hänen mielestään kiinni myös turhaan.

Raumalle on koitunut valintojensa seurauksena myös ongelmia. Työ myyjänä päättyi, kun hän kieltäytyi käyttämästä kasvomaskia työpaikalla. Hänen kertomansa mukaan hän ei halunnut valehdella itselleen tai asiakkaille maskien hyödyllisyydestä. Hän koki maskipakon alistavana.

Hän kuitenkin korostaa valinnan olleen hänen omansa. Virallinen maskisuositus sotii Rauman näkemystä vastaan.

Saman sateenkaaren alla

Convoy Finland on houkutellut mukaan hyvin kirjavan joukon ihmisiä eri elämän aloilta ja ideologioista. Tapahtuman organisointi on näyttäytynyt kaoottisena ja riitaisanakin. Rauma Silti Rauma pitää tätä kaikkea ryhmän vahvuutena.

– Olemme saaneet kerättyä kaikki saman sateenkaaren alle. On hienoa nähdä, että lähtökohdista ja ideologioista huolimatta tämä on se asia, jonka takana voimme kaikki seistä. Ihmisoikeudet ja kaikkien vapaudet, se on ollut sydämellämme. Ihmisillä alkaa vain painekattila tulemaan täyteen ja on voimaannuttavaa huomata, että ei ole ajatustensa kanssa yksin.

Mielenosoituksessa oli aistittavissa epäluottamus perinteistä uutismediaa kohtaan. Niclas Rauma arvioi sen johtuvan siitä, miten mielenosoittajiin lyödään erilaisia leimoja kuten äärioikeistolainen, äärivasemmistolainen, salaliittoteoreetikko tai Donald Trumpin kannattaja.

Omaa poliittista agendaa Raumalla ei kertomansa mukaan ole. Tosin hän on ollut kuntavaaleissa Kristallispuolueen ehdokkaana. Convoy Finlandin jatkoa hän ei lähde ennakoimaan.

– Vaikea sanoa. Selvästi me laitoimme suuret rattaat liikkeelle. Tulevaisuus näyttää ja vain taivas on rajana.

"Ei pelkkä talvirieha"

Marko Assinen jatkoi mielenosoituksessa Kansalaistorilla vielä tiistaina. Hän kertoo lähteneensä perjantaina mukaan Convoyhin osana autoletkaa Itä-Helsingistä. Myös hän nostaa esiin sen, miten erilaisia ihmisiä lähti mukaan mielenilmaukseen.

– Tajusin, että demokratia voi toimia myös toisella tavalla. Ei pelkästään edustuksellisesti kuten tuolla Arkadianmäellä. Se jäi aika syvästi mieleen.

Tärkeimmäksi motivaatiokseen Assinen kertoo halun vastustaa koronapassia, jota hän pitää ”digitaalisen identiteetin” luomisena valtion toimesta. Protestointi bensan hinnasta on hänestä myös paikallaan, mutta kuitenkin vain pieni osa kokonaisuudessa. Hän uskoo liikkeen vedon jatkuvan.

– Tämä ei ollut mikään tilapäinen talvirieha, missä ihmiset vähän pääsivät puhaltamaan höyryjä. Syvemmällä on pohjavire, mikä tekee tästä jonkinlaisen alun oikealle demokratialle. Me ollaan niin jähmeitä, että yleensä puristetaan nyrkkiä taskussa eikä saada sitä persettä ylös sohvalta. Mutta kun suomalainen lähtee liikkeelle, on siinä sellaista päättäväisyyttä. Muissakin kuin pohjalaisissa, kuvailee Assinen.

Convoy Finlandia ja kansalaistottelemattomuutta käsitellään keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelmassa MTV3-kanavalla klo 20 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat