Nyt piisaa lunta ja pakkasta! Helsingin vuoden 1941 lumiennätykseen on silti vielä melkoisesti matkaa

Tänä talvena etenkin Etelä-Suomessa on saatu lapioida lunta portailta ja pihateiltä viime vuosia enemmän.

Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo MTV Uutisille, että varsinkin Etelä-Suomessa lumen syvyys vaihtelee paljon eri vuosien välillä. Nyt on käynnissä perinteinen pakkastalvi.

– Pari vuotta sitten oli myös hyvin luminen talvi. Vuonna 2019 helmikuun puolivälissä esimerkiksi Helsinki-Vantaalla lumen syvyys oli 35 senttiä ja Espoon Nuuksiossa 44 senttiä.

Tällä hetkellä lumen syvyys on Nuuksiossa 51 senttiä ja Helsinki-Vantaalla on 45 senttiä lunta, eli nyt on vielä lumisempaa kuin tuolloin.

Lumitilanne tavallisen vaihtelun sisällä etelässäkin

Pitkän ajan tilastoja katsoessa Etelä-Suomen lumitilanne on tavallisen vaihtelun sisällä, eli täysin poikkeuksellisesta tilanteesta ei voida puhua.

– Helsingissä Kaisaniemessä oli vuonna 1941 maaliskuussa lunta 109 senttiä. Se ei ole enää tavallisen vaihtelun sisällä. Eli vielä ollaan sellaisesta kaukana.

Latvala kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi viime vuoteen verrattuna nyt on meneillään todella luminen talvi.

Tällä hetkellä esimerkiksi  Porissa lumen syvyys on 23 senttiä. Jyväskylässä on puolestaan yli 50 senttiä.

– Ei se kauas heitä tuosta keskiarvosta, mutta lumisempaa näissäkin paikoissa on kuin viime vuonna, Latvala toteaa.

Oulun korkeudella lumen syvyys vaihtelee tällä hetkellä yleisesti ottaen 50-60 sentin välillä. Kilpisjärvellä lumen syvyys on 32 senttiä, kun taas Kittilän Kenttärovan-asemalla on ollut 75 senttiä lunta. Latvalan mukaan kyseiset määrät ovat melko tavanomaisia pohjoisessa.

Latvala huomauttaa, että mittausaseman tulos ei välttämättä aina vastaa ympäristön tilannetta, sillä tuuli on saattanut kinostaa lunta.

Suuria muutoksia lumitilanteeseen ei tiedossa

Latvala kertoo, että sää muuttuu joksikin aikaa vähäsateisempaan suuntaan, eli suuria muutoksia lumimääriin ei ole tiedossa.

Tulossa oleva pakkasjakso pitää myös huolen siitä, että lumet eivät pääse sulamaan.

Latvala kuitenkin toteaa, että Keski-Euroopassa kulkevien matalapaineen alueiden liikkeisiin ei tarvitse tulla suuriakaan muutoksia, että jokin niistä pyyhkäisisi Suomen päältä. Tällöin lunta voisi tulla lisääkin. Mutta ainakin tällä viikolla lumisateiden pitäisi jäädä vähiin.

– Voisi sanoa, että tällä hetkellä on meneillään perinteinen luminen pakkaskausi. Kun on ollut välilä viime aikoina lauhoja talvia, niin nyt on päästy hetkeksi tällaiseen pakkas- ja lumitalveen, Latvala kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat