Mainos

Meteorologilta rohkaiseva tieto valkeasta joulusta sinne, missä maa on jo valkea – etelän tilastot synkkiä

Valkea vai musta joulu? Tätä kysymystä miettii nyt moni eteläisessä Suomessa. Meteorologienkin mukaan valkea joulu on "kiikun kaakun", eivätkä tilastot rohkaise lumen ystäviä.

Viime vuosina valkean joulun todennäköisyys on laskenut. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lumettomia jouluja on ollut jo 34 vuodesta 1911 lähtien. Forecan päivystävän meteorologin Olga Kukkosen mukaan viime vuosina peräti joka toinen jouluaatto on ollut lumeton Helsingissä ja sama tilanne on ollut myös saaristossa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkean joulun todennäköisyys on huomattavasti korkeampi sisämaassa, jossa keskimäärin kaksi joulua kolmesta ovat valkeita.

Meteorologi Liisa Rintaniemen tuoreen ennustuksen mukaan joulun seutu näyttää kylmältä, mutta vähäsateiselta.

– Tulevana viikonloppuna mittari käy nollan yläpuolella, mutta ensi viikolla idästä liippaa kylmää ja lännestä meille yrittää sadealue. Vettä ei näyttäisi olevan tulossa, mutta joulupyhien aikana sateet näyttäisivät tulevan lumena, sanoo Rintaniemi.

Rintaniemi antaa lumiselle joululle toiveita ainakin sinne, missä lunta on jo nyt maassa.

– Siellä missä maa on jo nyt valkea, niin on hyvin todennäköistä, että lumipeite pysyy, kertoo Rintaniemi.

Lumitilanne viime vuosina

– Viimeisen viiden vuoden aikana tilastoista näkee Helsingin Kaisaniemen kohdalla sen, että jouluaattona lämpötila on ollut joka toinen vuosi plussan puolella ja silloin maa on lumeton. Lumisia joulujakin on täällä ollut ihan viime vuosina, sillä pari vuotta sitten lumen syvyydeksi mitattiin Kaisaniemessä 9 senttiä ja 2012 lunta oli peräti 38 senttiä, kertoo Kukkonen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkean joulun todennäköisyys on huomattavasti korkeampi sisämaassa, jossa keskimäärin kaksi joulua kolmesta ovat valkeita.

– Vuoden 2015 jouluaatto oli lauha koko maassa. Vuorokauden ylin lämpötila oli nollan yläpuolella suuressa osassa maata, lounaassa ja etelässä jopa reilut +6 astetta. Ainoastaan Pohjois-Karjalan itäosista Kainuun seudulle, Itä- ja Pohjois-Lappiin ulottuvalla alueella on ollut pikkupakkasta, toteaa Kukkonen viime vuoden joulusta.

Kukkonen kertoo, että syy tähän on ilmaston lämpeneminen, joka on siirtänyt alkutalven lumisateet myöhäisemmäksi.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan esimerkiksi vuonna 2006 maa oli ennätyksellisen paljas laajasti koko jouluna ja tilanne oli kriittinen Etelä-Lappia myöten.

Hyvin vähälumisia jouluja on ollut myös vuosina 1972, 1992, 2000, 2006, 2007 ja 2013. 

Valkean joulun takuu Sodankylässä

Helsingin Kaisaniemen lumen syvyys on yllättäen välillä peitonnnut jopa Sodankylän lumimassat, ainakin vuonna 1913. 2000-luvullakin on tehty ennätyksiä etelässä: Vuonna 2010 lunta oli jopa 48 senttiä.

Sodankylässä viimeisen viiden vuoden aikana lumen syvyys on vaihdellut 33–52 sentin välillä.

– Sodankylässä mittaushistoriamme vuosina 1913-2015 ei ollut yhtäkäään lumetonta jouluaattoa ja tilastollisesti Sodankylässä joulu on varmasti valkoinen. Jouluna pohjoisessa lunta on tyypillisesti liki 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 5–10 senttiä, kertoo Kukkonen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.