Nyt näyttää lupaavalta: Valkea joulu on todennäköinen koko maassa

Tuoreimpien sääennusteiden mukaan koko maahan saataneen valkoinen joulu. Muutamia päiviä ennen joulua sää kylmenee pohjoisesta alkaen ja koko maassa on pakkasta.

Viikon mittaan Suomeen on luvassa myös useampia sadealueita. Valkeuden varmuutta jäädään jännittämään vielä etelä- ja lounaisrannikolla.

Meteorologi Joanna Rinne Forecalta on odottavissa tunnelmissa.

– Jännittävä tilanne, perättäisinä päivinä saatu päinvastaisia tietoja, hän kertoo.

Rinteen mukaan ilmamassojen liikehdintä on hyvin mutkittelevaa. Tällä hetkellä sään haltijat lupailevat lumipeitettä jouluksi koko maahan, mutta skenaarioita säälle on kolmen vaihtoehdon verran.

– Kylmä ilmamassa, ajoittain lämmin tai sitten muodostuu ilmastojen välinen raja-alue, jossa osa on kylmempää ja osa lämpimämpää, Rinne listaa.

Tällä viikolla sää on vielä lauhaa, tiistai-iltana alkaa sateiden alue, joka jatkuu torstaipäivään saakka.

– Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana sataa jäätävää sadetta, pääosin Lappiin. Torstaina ja perjantaina ollaan pakkasella, aivan rannikolla juuri plussan puolella, meteorologi kertoo.

Aatonaattona isompi sadealue

Rinne muistuttaa, että nimenomaan sadealueet määrittävät joulun valkeutta.

– Suurin epävarmuus on lauantaissa. Lämmin ilmamassa määrittää missä muodossa sateet tulevat.

Aatonaattona, kaiketi ruuhkaisimpana matkapäivänä, saadaankin isompi sadealue melkein koko Suomessa.

– Tällä hetkellä näyttää, että sateet tulevat lumena. Ei järjettömiä määriä, mutta muutamia senttejä. Jouluaattona sen häntä tulee valtaosin lumena, muutamia senttejä myös.

Aaton ja aatonaaton aikana ennustetaan satavan yhteensä 3-4 senttiä lunta.

– Näine tietoineen joulu siis olisi valkoinen koko maassa, mutta riski on vielä olemassa. Juuri tällä hetkellä voidaan sanoa, että se on valkoinen, Rinne iloitsee.

Joulun revontulet pohjoisella taivaalla

Sateiden olomuoto viikon mittaan vaikuttaa myös siihen, mihin mahdollinen lumiraja sijoittuu.

– Lumiraja riippuu tästä sadekokonaisuudesta, tällä hetkellä lunta on havaintojen mukaan koko maassa. Monessa paikassa on kuitenkin heppoinen lumipeite, Rinne pohtii.

– Keskiviikon sadealue on jokerikortti, se tulee etelässä vetenä ja muuttaa myös lumen syvyyttä.

Tiistaista torstaihin Lapissakin lämpötila nousee nollaan ja jopa +3 asteeseen. Sen jälkeen mittari palaa pakkaselle ja joulun tienoilla on luvassa kunnon pakkaset, 10-15 astetta.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä vähemmän on pilvisyyttä: tämä tietää, että mahdollisuudet nähdä revontulia pohjoisissa hiihtokeskuksissa ovat hyvät, meteorologi vinkkaa.

Pakkasen paukkuessa ja lumen naristessa jalkojen alla, tanssivat revontulet taivaalla… siinäpä vasta joulun ihmemaa!

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat