Mainos

Pekka Poudan ennuste jouluviikolle: Kesä tulee talven keskelle – osaan maata on tulossa musta joulu

Valkoinen joulu jää osassa maata todennäköisesti haaveeksi, koska ensi viikolla Suomessa vallitsee jopa keväisen leuto sää.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että jos lunta on maassa vähemmän kuin 5 senttiä , se sulaa todennäköisesti kokonaan pois jouluun mennessä.

– On miltei joulun ihme, jos lumi on nyt vähälumisilla seuduilla vielä jouluna maassa tai jouluun mennessä maahan tulisi uutta lunta. Mahdollisuudet ovat yksi kymmenestä. Loppuvuosi on kauttaaltaan hyvin lauhan oloinen.

Ensimmäinen lämmin rintama saapuu Suomeen huomenna.

– Se antaa aluksi lumisadetta vielä Lappiin, mutta sade muuttuu vetisemmäksi. Etelämpänä tulee jäätävää tihkua. Lämpötilat kohoavat pikkuhiljaa plussan puolelle. Illalla itärajalla on vielä pakkasta. Länsirannikolla voi puolestaan nähdä auringonkin vilaukselta.

"No onkos tullut kesä..."

Pouta toteaa, että sää on alkavalla viikolla kuin vanhassa joululaulussa, jossa kesä tulee talven keskelle. Lämpötila voi käydä ylimmillään viidessä asteessa.

– Miltei keväisiltä nuo ensi viikon säät näyttävät, koska luvassa on myös paljon tuulta. Tuuli puhaltaa aika useasti Norjan vuoriston ylitse, ja näin ollen auringon pääsee näkemään tavallista useammin. Ja kun on samaan aikaan tuulista ja lämpötilat laajalti plussalla, lopputulos on hyvin keväisen oloinen.

Kaikkein lämpimin ja vetisin vaihe ajoittuu Poudan mukaan tiistain vaiheille.

– Varsinkin tiistain vastaisena yönä ja tiistaiaamuna voi tulla jopa Lapissa ihan kunnolla vettä. Siellä valkean joulun pelastaa se, että siellä on tällä hetkellä niin paljon lunta.

Joulu lienee valkoinen Keski- ja Pohjois-Suomessa

Pekka Pouta kertoo, että parhaat mahdollisuudet saada viettää joulu valkeissa maisemissa ovat Lapissa ja Pohjois-Karjalassa.

–Myös maan keskiosassa lunta on yli 20 senttiä. Kymmenen sentin raja kulkee Kokkolasta Tampereen kautta Salpausselälle. Sen länsi- ja eteläpuolella joulun lumitilanne näyttää aika huonolta.

Tällä viikolla saatetaan liukastella teillä

Etenkin pikkutiet voivat plussakelien myötä muuttua hyvin liukkaiksi.

–Jos jossain on lunta, jäätä tai polannetta kunnolla, päälle muodostuva vesikerros aiheuttaa ongelmia, Pouta varoittaa.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.