Lähes 108 000 eurooppalaisen otantaan perustuva tutkimus osoittaa, että jo kohtalainen alkoholin juominen voi lisätä eteisvärinän riskiä. Eteisvärinän seurauksena voi olla aivohalvaus.
European Heart Journal -tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan jo yhden pienen viini- tai olutlasillisen nauttiminen päivittäin on yhteydessä 16 prosenttia suurempaan eteisvärinän riskiin seuraavan 14 vuoden aikana, kun todennäköisyyttä verrataan absolutistien sairastumisriskiin.
Mitä enemmän alkoholia kului, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ihminen sairastui. Kaksi alkoholijuomaa päivässä oli yhteydessä 28 prosenttia suurempaan eteisvärinän riskiin. Jos alkoholia nautti yli neljä annosta päivässä, oli riski jo 47 prosenttia suurempi.
Eteisvärinässä sydämen syke on ajoittain tai jatkuvasti epäsäännöllinen. Tila ei ole välittömästi vaarallinen, mutta se voi ilman lääkehoitoa aiheuttaa aivohalvauksen.
LUE MYÖS: Kärsitkö tästä salakavalasta vaivasta? "Ensimmäinen oire voi olla aivoinfarkti" – yksinkertainen sormipainallus voi pelastaa henkesi
Alkoholin laadulla ei vaikutusta eteisvärinäriskiin
Tutkimus perustuu laajaan aineistoon 107 845 ihmisestä, jotka osallistuivat viiteen väestötutkimukseen Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Tanskassa ja Italiassa. Osallistujille tehtiin lääkärintarkastukset vuosina 1982–2010, jolloin he myös kertoivat elämäntavoistaan. Tutkimusten alkaessa osallistujat olivat iältään 24–97-vuotiaita.
