Mainos

Oliko räkättiä jahdannut lintu Nooa? Juhannuksena kadonnut julkkispapukaija on edelleen kateissa

Helsinkiläinen Nooa-papukaija on ollut kateissa juhannuksesta asti. Vinkkejä vihreästä siivekkäästä on tulvinut eri puolilta eteläistä Suomea, mutta tähän asti mikään niistä ei ole johtanut rakkaan lemmikin löytymiseen.

16-vuotias keltaniska-amatsoni Nooa katosi helsinkiläiseltä isännältään Jonne Stenrothilta juhannuksen jälkeen Hämeenlinnassa mökkireissulla. Nooa on ollut vuosikaudet vapaalentokoulutettu ulkolintu. Katoamistilanteessa se ei kuitenkaan ollut lennossa vaan isäntänsä kädellä.

– Se ilmeisesti säikähti jotain ja lähti lentämään. Se oli kolme päivää samojen puiden latvoissa, mutta oli selvästikin sellaisessa jumitilassa, että vaikka siitä näki, että se halusi tulla luokse, se ei uskaltanut. Ja siitä se lähti sitten pidemmälle.

Jos bongaat Nooan, ota kuva

Vinkkejä on katoamisen jälkeen tullut lukuisia. Luotettavimmat havainnot ovat tulleet Pirkanmaalta Kangasalta, Päijät-Hämeestä Hollolasta ja Kanta-Hämeestä Lammilta. Lammilla otus oli nähty reilu viikko sitten muutamassakin eri paikassa.

Stenroth kertoo, että tuorein papukaijahavainto on loppuviikolta Jämsästä Keski-Suomesta. Havainto on luultavasti kuitenkin väärä.

– Tähän mennessä tulleissa havainnoissa suurin ongelma on ollut se, että kukaan ei ole saanut linnusta kuvaa. Olen itse yrittänyt korostaa ihmisille, että olisi tärkeä saada havainnosta vaikka huonolaatuinenkin kuva, pelkkä siluettikin riittäisi. Tunnistaisin itse Nooan siitäkin, Stenroth toteaa.

Papukaija voi löytyä myös muita lintuja tarkkailemalla

Ääninäytteen Jämsän lintubongarit olivat oletetusta Nooasta saaneet nauhalle.

Stenroth on töissä eläintenhoitajana Korkeasaaressa petoeläinpuolella ja hänellä on monia työkavereita, jotka tuntevat eksoottiset linnut. Heidän mukaansa nauhoituksessa oli äänessä jokin tavallinen suomalainen lintu.

– Itsekin näytteestä huomasin heti, että se ei ole papukaija, eikä varsinkaan Nooa. Pikemminkin se kuulosti siltä, että jokin luonnonlintu varoittaa vaarasta – esimerkiksi papukaijasta. Papukaijanhan pystyy paikantamaan sitenkin, että kotimaiset linnut varoittavat siitä toisiaan. Jotkin lajit saattavat ruveta myös pyörimään papukaijan ympärillä.

Nooa inhoaa räkättirastaita

Lammilla viikko sitten nähty lintu oli ajanut takaa räkättirastasta, mikä viittaa Stenrothin mukaan vahvasti Nooan.

– Räkätti oli lentänyt ikkunaan, ja papukaija oli nähty siinä tilanteessa. Havainto kuulostaa siinä mielessä todelta, että Nooa inhoaa räkättejä. Se on parissakin paikassa omalla kotipihallamme jahdannut niitä.

Nooa on saatava talteen talveen mennessä

Nooa on ollut Stenrothille vuosikaudet paitsi rakas lemmikki myös ”työtoveri”.

– Olen tehnyt sen kanssa tv-juttuja ja mainoksia, ja se on ollut mukana muutamassa teatteriprojektissa ja elokuvassakin.

Stenroth uskoo nokkelan Nooan selviävän luonnossa talven tuloon ja pakkasiin asti, mutta sitten se on saatava turvaan.

Villiintymään papukaija ei esimerkiksi luontoon pitkäksi aikaa eksyneen koiran tavoin Stenrothin mukaan pääse.

– Esimerkiksi minut se tunnistaa edelleen satavarmasti. Papukaijat ovat älykkyydessä vastaavalla tasolla varislintujen ja delfiinien kanssa. Niillä on todella hyvä ja pitkä muisti. Ne muistavat ihmisiä, tilanteita ja eläimiä vuosien takaa. Nooa on myös leimaantunut poikasena ihmiseen, ja sille ihmiset ovat kaikki kaikessa. Siksi se on sellainen ”ihmisliima”.

Nooalle kelpaavat sipsit ja juusto

Karkulaista voi yrittää houkutella kutsumalla sitä nimeltä tai erilaisilla ihmisten herkuilla, kuten sipseillä tai juustolla. Turvallisinta olisi saada se sisätiloihin.

Mahdolliset havainnot Nooasta voi ilmoittaa Nooan etsintäsivuilla Facebookissa.

Nooan toivottavasti löydyttyä sivu jatkanee toimintaansa muiden hukattujen lintujen etsintäväylänä.  

– Lintuja karkaa kotoaan muutamia vuodessa. Tähän mennessä sivuille on tullut jo havaintoja muun muassa löytyneistä undulaateista, Stenroth kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.