NYT: Jo lähes 200 000 venäläistä kuollut tai haavoittunut Ukrainassa

8:37
Katso myös: Valmisteleeko Venäjä suurhyökkäystä Donetskissa? Haastattelussa kenraalimajuri Pekka Toveri

Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut tähän mennessä lähes 200 000 venäläissotilasta, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT). Tieto perustuu lehden mukaan amerikkalaisten ja muiden länsimaisten virkamiesten kertomiin tietoihin. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lännen mukaan verilöyly Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä on lisännyt sodan jo ennestään raskasta uhrimäärää.

Lehti pitää tätä selvänä merkkinä siitä, miten huonosti Venäjän presidentin Vladimir Putinin masinoima hyökkäys on sujunut. 

Virkamiehet muistuttavat lehden mukaan, että uhrimäärää on kuitenkin vaikea arvioida, koska Venäjän uskotaan rutiininomaisesti aliarvioivan luvut. Myös Ukraina on ollut haluton julkistamaan omia sodanaikaisia tappioitaan. 

Venäjä lähettänyt rintamalle huonosti koulutettuja joukkoja

Venäjän kannalta epämieluisten lukujen taustalla on NY:n mukaan Venäjän epätoivoinen tarve yltää suureen taisteluvoittoon Bahmutin alueella. Maan johto pitää Bahmutin valtaamista avainasiana koko itäisen Donbasin alueen saavuttamiseen. 

Siksi Venäjän armeija on lähettänyt huonosti koulutettuja alokkaita ja entisiä vankeja rintamalle suoraan ukrainalaisten pommitusten ja konekiväärien tielle.

Länsiarvion mukaan Venäjä pitää paremmin koulutetut jalkaväkijoukot reservissä, kun taas heikommin koulutetut joukot pidetään etulinjassa ja ne joutuvat kärsimään pommituksista. 

Amerikkalaisvirkamiesten mukaan tuloksena on satoja kuoleita ja haavoittuneita sotilaita joka päivä. Toisaalta lännen arvioiden mukaan Bahmutissa haavoittuu ja kuolee päivittäin myös satoja ukrainalaistaistelijoita.

Venäläisanalyytikot: Uhrimäärä ei vaikuta Putinin tavoitteisiin

New York Times kirjoittaa, että venäläisanalyytikoiden mukaan ihmishenkien menetykset eivät todennäköisesti rajoita Putinin sotatavoitteita. 

Putinilla ei ole poliittista oppositiota kotimaassaan ja hän on kuvannut sotaa samanlaiseksi taisteluksi, jonka maa kävi toisessa maailmansodassa, jossa kuoli yli 8 miljoonaa neuvostosotilasta.

Yhdysvaltain virkamiehet sanovat uskovansa, että Putin voikin kestää satoja tuhansia uhreja Ukrainassa, vaikka suuret tappioluvut saattaisivat vähentää hänen kannatustaan. 

2:35
Katso myös: Hetki tallentui kameraan: Suomalainen taistelija haavoittuu Ukrainassa

USA:n uusin julkinen arvio marraskuulta

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon uusin julkinen arvio tappioista on marraskuulta. Tuolloin asevoimien komentaja, kenraali Mark A. Milley sanoi, että sodan alkamisen jälkeen kummallakin puolella oli kaatunut ja haavoittunut yli 100 000 sotilasta.

Norjan asevoimien päällikkö, kenraali Eirik Kristoffersen sanoi Norjan televisiossa 22. viime kuuta, että arvioiden mukaan sodassa on kuollut tai haavoittunut 180 000 venäläistä. Ukrainan sotilaita on hänen mukaansa kuollut tai haavoittunut 100 000. Lisäksi siviiliuhreja on 30 000.

Kristoffersen sanoi tiedottajansa välityksellä The New York Timesille lähettämässään sähköpostiviestissä, että lukuihin liittyy "paljon epävarmuutta, sillä kukaan ei tällä hetkellä pysty antamaan hyvää yleiskuvaa." 

– Ne voivat olla sekä pienempiä että suurempia, Kristoffersen totesi. 

Venäjän uhriluku lähentelee 200 000:aa

Korkea-arvoiset Yhdysvaltain virkamiehet sanoivat tällä viikolla, että he uskovat Venäjän luvun olevan lähempänä 200 000:ta. Tämä 11 kuukautta kattava luku on kahdeksan kertaa suurempi kuin amerikkalaisten kahden vuosikymmenen Afganistanin sodassa kahden vuosikymmenen aikana. 

Luvut ovat arvioita, jotka perustuvat satelliittikuviin, viestintäkuunteluun, sosiaalisen median ja kenttämedian raportteihin sekä molempien hallitusten virallisiin raportteihin.

Lukemattoimia ongelmia

Yhdysvaltain puolustusministeriön korkea-arvoinen virkamies viittasi tiistaina antamassaan haastattelussa Venäjän ”lukemattomiin” logistisiin ja taktisiin ongelmiin. 

Hänen mukaansa Venäjän armeijan kriittiset tarvikkeet ja täydennykset ovat vähissä. Tämän he korvaavat lähettämällä vankeja ihmisaaltoina Bahmutin ja Soledarin kaltaisiin paikkoihin. 

– Vastassa on tavallisia sotilaita, ihmisiä, joilla on perheitä, ihmisiä, joilla on tavallinen koulutus, Ukrainan armeijan kannalta arvokkaita ihmisiä, Colin H. Kahl totesi.

New York Times kirjoittaa, että Venäjä on vuosikymmenien, ellei vuosisatojen, ajan lähettänyt taisteluihin ihmisiä, joita se pitää tarpeettomina. Toisen maailmansodan aikana Josif Stalin lähetti rintamalle lähes miljoona vankia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja