Nuuskan myynti on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti – tätä puolta ei moni laitonta salakauppaa harjoittava ota huomioon: "On tullut tuhansien eurojen laskuja"

Tällainen on nuuskakauppoja pursuava Ruotsin Haaparanta 1:09

Tulli takavarikoi yhä suurempia nuuskakuljetuksia Ruotsin vastaisella rajalla, ja nuuskakaupasta on tullut yhä organisoidumpaa ison rahan laitonta bisnestä.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen arvioi, ettei Suomessa ole koskaan aiemmin käytetty niin paljon nuuskaa kuin nyt. 

– Käyttö oli suhteellisen pientä, kun EU:hun liityttiin. Viimeisten vuosien aikana tilanne on muuttunut radikaalisti, Sinkkonen toteaa.

Aiempien vuosien kymmenien nuuskakilojen takavarikot ovat vaihtuneet tuhansiin kiloihin. Viime vuonna Tulli takavarikoi nuuskaa yhteensä 6 744 kiloa, kun vuonna 2014 luku oli vain 542 kiloa. Sinkkonen katsoo, että kysynnän taustalla on osaltaan nuuskayhtiöiden selkeä markkinointi esimerkiksi verkossa.

Uusia asiakkaita hankitaan sosiaalisessa mediassa

Vaikka nuuskakauppaa käydään yhä perinteisillä menetelmillä, on sosiaalinen media ja muu verkko muuttunut merkittäväksi kauppa-alustaksi, jota kautta nuuskakauppa näkyy myös siihen osallistumattomallekin.

Sinkkonen uskoo kuitenkin, että nuuskakauppaa käydään kuitenkin yhä enemmän perinteisillä menetelmillä kuin verkossa.

– Sosiaalinen media on merkittävä uusien asiakkaiden hankinnassa, varsinkin Etelä-Suomen kaupungeissa, hän arvioi.

Hän muistuttaa, että laiton nuuskakauppa on ongelma suurimmissa kaupungeissa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä vähäisempää laiton kauppa on. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että siellä ihmisten on helpompi itse käydä hakemassa nuuskansa rajan takaa.

MTV Uutiset tutustui Ruotsin Haaparannassa käytävään nuuskakauppaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tällainen on nuuskakauppoja pursuava Ruotsin Haaparanta 1:09

Kymmeniä myyntiryhmiä suljettu

Tulli ei ole jäänyt voimattomaksi verkon nuuskakaupan suhteen. Se onkin yhteydessä sosiaalisen median palveluntarjoajiin, jos havaitsee laitonta kauppaa, oli kyseessä sitten nuuska tai muu laiton kauppa, kuten takavuosina peitellysti harjoitettu huumekauppa.

– Jos joku pitää yllä kauppapaikkaa, niin kauppapaikan pitäjällä on myös vastuu, Sinkkonen arvioi.

Hän viittaa taannoiseen Sipulikanava-verkkopalvelun käräjäoikeuden tuomioon, jossa salatussa Tor-verkossa huumeiden myynti- ja ostoilmoitukset sallinut ja keskustelualustaa ylläpitänyt mies tuomittiin avunannosta törkeisiin huumausainerikoksiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Nuuskan myynti on kielletty Suomessa, kuten huumeidenkin, Sinkkonen toteaa.

Hänen mukaansa kaikki palvelut, joihin Tulli on ollut yhteydessä, ovat ryhtyneet toimenpiteisiin laittoman toiminnan estämiseksi. Viranomaisten toiminnan johdosta noin 30 ryhmää on suljettu eri yhteisöpalveluissa, ja niistä on aloitettu kymmeniä rikostutkintoja. Palveluiden piirissä oli noin 150 000 henkilöä.

Tulli tiedotti esimerkiksi tapauksesta, jossa virolaiset salakuljettajat toivat maahan tuhansia kiloja nuuskaa välittäen ne tukkukauppiaille. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Virolaiset salakuljettajat toivat Suomeen noin 5 000 kiloa nuuskaa 0:40

Nuuskakauppiaita on monenlaisia

Sinkkonen kertoo, että huumekaupan tapaan nuuskankin myynnissä on osallisina monenlaisia henkilöitä. Jotkut hakevat Ruotsista pienehköjä nuuskamääriä ja välittävät sitä ystävilleen lisätulojen toivossa.

Toisten tekijöiden toiminta on kuitenkin samanlaista kuin muukin ammattirikollisuus. Järjestäytyneessä toiminnassa yksi tekijä tuo nuuskat maahan, toinen varastoi ne, ja yksi välittää eteenpäin vähittäismyyntiin.

Sinkkonen kertoo, että eräässäkin yli neljän miljoonan euron nuuskakauppatapauksessa Ruotsissa asuva porukka toi nuuskan Suomeen ja jakoi sen eteenpäin Pohjois-Suomessa, josta toiset henkilöt veivät sen eteenpäin etelään.

– Roolijako on selkeä, Sinkkonen kuvailee.

Tuomiot matalia, mutta verottajan lasku voi olla suuri

Sinkkonen uskoo, että nuuskakaupasta on tehnyt kiinnostavaa kysynnän lisäksi siitä saatavien tuomioiden pienuus suhteessa kaupan tuomaan rahalliseen hyötyyn. Lisäksi nuuskaa on huumeita helpompi myydä niin, ettei ulkopuolinen ilmoita epäilyttävästä toiminnasta eteenpäin poliisille.

Sinkkonen muistuttaa, että nuuskakauppaan syyllistyvä kohtaa kuitenkin kaksiosaiset seuraamukset. Ensinnäkin hän joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen esimerkiksi salakuljetuksesta tai veropetoksesta, joista voi seurata jopa vankeusrangaistus.

Sinkkosen mukaan moni ei kuitenkaan ymmärrä, että sen lisäksi tekijälle tulee maksettavaksi nuuskasta maksamatta jääneet verot. Veroseuraamukset ovat yllättävän kovia, ja verovelka voi seurata pitkäänkin.

– On tullut tuhansien eurojen verolaskuja hyvinkin nuorille ihmisille, Sinkkonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat