Yli tuhat kiloa huumeita ja ennätysmäärä nuuskaa päätyi Tullin takavarikkoon viime vuonna – veropetosten määrä oli suurin viiteen vuoteen

Tulli nappasi kilokaupalla huumeita satamassa 2:08
Tulli nappasi kilokaupalla huumeita satamassa viime vuoden lopussa

Tullin takavarikkoon päätyi viime vuonna ennätysmäärä nuuskaa ja huumausainetabletteja. Lisäksi tulli takavarikoi ennätykselliset 188 000 ekstaasitablettia viime vuonna. Määrä oli lähes kymmenkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Ennätyksellinen ekstaasitablettien takavarikkomäärä selittyy kahdella suurella takavarikolla. Tullin huumausaineiden takavarikoissa ekstaasia on esiintynyt paljon viimeisten viiden vuoden aikana.

Tulli paljasti viime vuonna yhteensä 2 753 huumausainerikosta, joista törkeitä oli 281. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus törkeissä huumausainerikoksissa oli 42 prosenttia, mikä on noin kahdeksan prosenttiyksikköä vähemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

Useissa huumausaineissa maahantuonti kasvoi

Tulli takavarikoi viime vuonna yli tuhat kiloa huumeita, mikä on yli 2 000 kiloa vähemmän kuin vuonna 2017. Huumeiden kokonaismäärän lasku selittyy pääosin khathuumeen ja hasistakavarikkomäärien laskulla.

Ekstaasia Tulli takavarikoi vuoden 2018 aikana historiansa suurimman määrän, noin 188 000 tablettia. Myös marihuanaa takavarikoitiin ennätykselliset 200 kiloa, mikä on suurin takavarikkomäärä ainakin 13 vuoteen.

Metamfetamiinia ja amfetamiinia takavarikoitiin vuonna 2018 yhteensä noin 46 kiloa eli noin 12 kiloa edellisvuotta vähemmän. Metamfetamiini näyttäisi takavarikkotilastojen ja muiden Tullin saamien tietojen perusteella vähentyneen Suomen markkinoilla vuoden 2018 aikana.

Psykoaktiivisten aineiden määrä korkealla

Uusien psykoaktiivisten aineiden määrä on pysynyt korkealla tasolla myös Suomessa. Niitä havaitaan säännöllisesti ja vanhempia poistuu markkinoilta.

Tullilaboratorio havaitsi viime vuonna tutkimuksissaan noin 90 erilaista uutta psykoaktiivista ainetta. Näistä kymmenen ainetta oli sellaisia, joita Tullilaboratoriossa ei oltu aikaisemmin tavattu.

Synteettiset opioidit ovat muodostuneet suureksi ongelmaksi muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ilmiö näkyy myös Suomessa ja vuoden 2018 aikana Tulli teki useita furanyylifentanyylitakavarikoita postiliikenteestä.

Tulli takavarikoi viime vuonna huumelääkkeitä edellisvuoden ennätysmäärää vähemmän, noin 78 200 tablettia.

Merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Viime vuonna Tullin rikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli noin 39 miljoonaa euroa ja talousrikostorjunnan vaikuttavuus noin 18 miljoonaa euroa.

Suurin osa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta koostui rikoshyödystä, jota Tulli sai takaisin 26,1 miljoonaa euroa.

Rikoshyödyllä tarkoitetaan rikollisella toiminnalla hankittua taloudellista hyötyä. Se voi olla muun muassa käteistä rahaa, autoja, kiinteistöjä tai muuta omaisuutta, jolla on rahallista arvoa.

Veropetosten määrä suurin viiteen vuoteen

Tullin tutkimien veropetosten määrä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Viime vuonna se oli korkein viiteen vuoteen.

Tulli tutki vuonna 2018 yhteensä 1 294 veropetosta, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 1 086. Törkeitä veropetoksia paljastui 166, joka oli myös suurin määrä viiteen vuoteen. Törkeät veropetostapaukset liittyivät pääasiassa savukkeiden, alkoholin ja nuuskan laittomaan maahantuontiin.

Tulli on tutkinut lisäksi kansainvälisessä tavarakaupassa tehtyjä törkeitä veropetostapauksia, jotka ovat liittyneet muun muassa tullausarvon väärään ilmoittamiseen, tullimenettelyn väärinkäyttöön ja yhteisökaupassa perusteettomasti haettuihin arvonlisäveropalautuksiin.

Tulli torjuu kasvavaa yhteisökaupan arvonlisäverotukseen liittyvää petosrikollisuutta yhteistyössä Verohallinnon ja ulkomaisten lainvalvontaviranomaisten kanssa.

Verkkoa hyödynnetään entistä enemmän kiellettyjen ja rajoitusten alaisten tuotteiden sekä korkeasti verotettavien tuotteiden markkinoinnissa ja myymisessä kuluttajille, ja samalla pyritään välttämään näiden tuotteiden vero- ja muita säännöksiä.

Nuuskatakavarikot ja alkoholin haltuunotot kasvussa

Tullin takavarikkoon päätyi ennätysmäärä nuuskaa viime vuonna. Sitä takavarikoitiin yhteensä yli 6 700 kiloa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä vuoden 2016 ennätysmäärään verrattuna. Suomessa nuuskaa myydään verkossa eri kauppapaikoilla, postiennakolla ja muun liiketoiminnan yhteydessä.

Tulli otti haltuun viime vuonna rikosasioihin liittyen 2,7 miljoonaa savuketta. Määrä oli 300 000 savuketta vähemmän kuin vuonna 2017. Määrän väheneminen selittyy sillä, ettei suurempia savukkeiden salakuljetustapauksia todettu viime vuonna.

Tulli paljasti vuonna 2018 yhteensä 365 alkoholirikosta, mikä on lähes saman verran edelliseen vuoteen verrattuna. Matkustajatuonnissa alkoholia otettiin haltuun runsaat 11 000 litraa ja rahtiliikenteessä 274 litraa. Matkustajatuonnissa otettiin veroharkintaan yhteensä 37 260 litraa alkoholia.

Dopingaineita takavarikoitiin aiempaa enemmän

Tullin takavarikoimien dopingaineiden määrä lähes viisinkertaistui viime vuonna edellisvuoteen verrattuna, vaikka dopingrikosten kokonaismäärä pysyi lähes samana.

Vuonna 2018 dopingaineita takavarikoitiin noin 587 500 tablettia tai ampullia. Merkittävä muutos dopingaineiden salakuljetuksessa on niiden erien kasvu. Yhdessä salakuljetuserässä saattaa esimerkiksi olla tuhat ampullia tai useampi kilo testosteronia.

Lue myös:

    Uusimmat