Nuorten ylipaino päihteitä yleisempi ongelma

Nuorison enemmistöllä menee hyvin, mutta vähemmistöllä yhä huonommin, kertoo tuore nuorisotutkimus.

Suomalaiset nuoret juovat ja polttavat aiempaa vähemmän, eivätkä huumekokeilutkaan ole lisääntyneet. Ylipaino vaivaa sen sijaan entistä useampaa, ja moni nuori liikkuu liian vähän.

Nuorisojärjestö Allianssin julkaisema Nuorista Suomessa -tilastokatsaus kertoo kansakunnan toivoista sekä hyvää että huonoa. Nuorten enemmistön hyvinvointi on sen mukaan lisääntynyt.

- Mutta niillä joilla menee huonosti, menee tosi huonosti, summaa yhdistyksen puheenjohtaja Ossi Heinänen. Nuorison vajaan viidenneksen pahoinvointi lisääntyy, ja vaikeat ongelmat kasautuvat.

Syrjäytyminen liittyy oleellisesti koulutuksen keskeytymiseen. Seitsemän prosenttia peruskoulunsa päättäneistä ei jatka opintietään minnekään. Luku on kasvanut kaksi prosenttiyksikköä vuoden sisään.

Kokonaan ilman peruskoulun päättötodistusta jää vuosittain noin 200 nuorta.

Nuorten terveys yhä huolena

Vaikka nuorten terveelliset elintavat ovat lisääntyneet, nuorten terveys ei tunnu paranevan. Joka kuudes nuori kertoo olevansa päivittäin väsynyt.

Myös psyykkiset ongelmat ovat kasvussa. Kuitenkin vain noin 24-40 prosenttia mielenterveyshäiriöistä kärsivistä saa apua.

Nuoret ovat myös laiskoja liikkumaan. Kouluikäisistä pojista alle puolet ja tytöistä alle kolmannes liikkuu tarpeeksi. Iän myötä liikunta vähenee entisestään, ja ylipainoisten nuorten osuus onkin kasvamaan päin.

Myönteistäkin kehitystä on tapahtunut. Nuorten ja vanhempien välit ovat parantuneet, ja keskusteluvaikeuksia on vähemmän. Nuoret myös osallistuvat aiempaa enemmän vapaaehtoistyöhön.

Kiinnostus politiikkaan on myötätuulessa. Vaaleissa äänestäminen on nousussa, samoin usko poliittisiin järjestelmiin ja instituutioihin.

Suomalaisnuoret ovat myös innokkaita lukijoita eurooppalaisessa mittakaavassa. Sanomalehtiä lukee päivittäin lähes kolmannes nuorista. Paperilehtien luku on tosin vähentynyt ja verkkolehtien lisääntynyt.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat