Nuorten Leijonien sankarin taustalta löytyy koskettava kamppailutarina – ”Jos joskus saan tästä rahaa, tuen ehdottomasti äitiäni”

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi eteni välieriin, kun Yhdysvallat kaatui puolivälieräottelussa lukemin 1-0. Suomen sankarina toimi Joonas Oden, joka iski kiekon ylänurkkaan. Odenin taustalta löytyy tarina, joka pätee useisiin suomalaisperheisiin.

Oden on ollut yksi Nuorten Leijonien suurimmista onnistujista meneillään olevissa MM-kisoissa. KooKoo-hyökkääjä on nakuttanut viiteen otteluun tehot 3+3=6. Sen lisäksi hän on ollut hyvin tasainen suorittaja. Pyyteetöntä työtä illasta toiseen.

19-vuotiaan Odenin kiekkoura ei lähtenyt liikkeelle Suomessa. Ensimmäiset kosketukset lajin pariin tulivat hänen synnyinalueella.

– Kaikki alkoi Spokanesta, Washingtonista. Pihapiiristä, jossa pelasimme katulätkää. Kysyimme veljeni kanssa vanhemmiltani, että saisimmeko rullaluistimet ja mailat. Sitten aloimme pelata, Oden muistelee MTV Urheilun haastattelussa.

Näin lähti liikkeelle niin Joonaksen kuin hänen veljenseä Markus Odenin kiekkoura.

– Muistan hyvin sen kun olimme nuoria Washingtonissa. Minä, veljeni ja paras kaverini Luke olimme koko ajan matkustamassa jonnekin jääkiekon perässä. Joko meidän perheen tai Luken perheen autolla. Olivat pelit sitten missä tahansa – Kanadassa tai jossain muualla. Ne olivat hienoja aikoja, isoveli Joonas toteaa hymyissä suin.

Yksinhuoltajan valtava taakka

Odenin tarinassa on hyvin koskettava tarttumapinta.

Hän ja hänen veljensä Markus kokivat ison muutoksen nuorena, kun veljesten vanhemmat erosivat. Joonas ja Markus matkasivat perheen äidin Minnan kanssa Suomeen.

Joonas Odenin virallinen kasvattajaseura on Haukiputaan Ahmat. Siellä molemmat veljekset aloittivat kotimaisen kiekkouransa.

Ahmat on yksi Oulun alueen pienistä paikallisseuroista. Piakkoin iso taho kiinnostui. Tuolloin jo valtakunnan suurimpiin kiekko-organisaatioihin kuulunut Kärpät halusi Odenin veljekset itselleen.

– Silloin kun Joonas oli 14, niin Kärpät kiinnostui hänestä. He pyysivät molempia poikia Kärppiin. Markus jäi vielä vuodeksi Haukiputaalle, mutta Joonas lähti Kärppiin. Sitä myöden matkat pitenivät ja maksut nousivat, perheen äiti Minna muisteli Ylellä esitetyssä Tuhkimotarinoita-sarjassa.

Yksinhuoltajaäiti joutui tukalaan paikkaan. Kaiken taustalla oli jääkiekon armoton hintalappu.

– Mulla oli yhdessä vaiheessa neljä työtä ja velkaa oli kertynyt kymmenen tuhatta euroa. Joskus ei ollut ruokaa kaapissa.

– Kaikista tärkeintä oli se, että pojat jatkavat jääkiekon pelaamista, Odenin veljesten äiti Minna totesi ohjelmassa koskettavasti.

Kärpissä kuukausimaksut nousivat pilviin ja Odenien perheen oli pakko muuttaa Kouvolaan, Minnan synnyinseudulle.

Vaikka eteen tuli haasteita, perheen äiti ei koskaan luovuttanut. Pojat jatkoivat pelaamista.

– Äiti on isoin tukijani. Ehdottomasti, Joonas Oden sanoo nuorten MM-kisojen yhteydessä.

Hänelle

Oden debytoi Liigassa viime vuoden alkuvaiheilla. Tämän jälkeen hän jatkoi pelaamista KooKoon paidassa. Edelliskauden 20 liigakamppailussa hänelle merkattiin tehot 5+6=11.

Tuoreeltaan Oden on ollut Nuorten Leijonien johtavia pelaajia. Hän, Patrik Puistola ja Kristian Tanus ovat muodostaneet Suomen pelillisen ykkösketjun nuorten MM-kisoissa.

Odenin nimi on noussut kansan huulille. Nuorten MM-kisoissa hän on myös isojen seurojen seurannan alla.

Odenia ei ole vielä varattu NHL:ään. Tuoreilla näytöillä kiinnostus on taattu.

– Toivottavasti tulevaisuuteni on NHL:ssä, mutta jos ei ole, niin toivottavasti se on jossain mainiossa paikassa, Oden sanoo aikeistaan.

Kaiken keskeltä heijastuu arvostus ja kiitollisuus. Oden haluaa antaa takaisin häntä tukeneelle taholle.

– Olen aina miettinyt sitä, että jos joskus saan jääkiekon pelaamisesta rahaa, niin tuen aivan ehdottomasti äitiäni. Se on aivan ensimmäinen juttu.

– Olen hyvin kiitollinen siitä, mitä hän on tehnyt minulle ja veljelleni. Niin kiitollinen, Oden sanoo.

U20 MM-kisat: Suomen ja Kanadan välieräottelu alkaa lauantaina kello 20.00.

Lue myös:

    Uusimmat