Mainos

Nuorisotyöttömyydessä käänne – 8 000:n pudotus vuodessa: "Töitä riittää, kunhan vaan kaivelee"

1:43

Työttömien nuorten määrä on pudonnut reiluun 32 000:een, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Edellisen kerran nuorisotyöttömyys on ollut näin alhaisella tasolla viisi vuotta sitten.

– Nuorten työttömyys on lähtenyt laskemaan ilahduttavan ripeästi. Kyllä 8 000:n pudotus on merkittävä muutos, kertoo erityisasiantuntija Janne Savolainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. 

Kyseessä on marraskuun tilanne alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden osalta. Trendin arvioidaan jatkuvan.

– 40 000:sta ollaan pudottu sinne vähän päälle 30 000:een. Nuorten työttömyysjaksot ovat alkaneet selvästi lyhentyä. Odotamme positiivista kehityksen jatkuvan esimerkiksi ensi kesän kesätöiden osalta. 

"Erittäin positiivista palautetta nuorilta"

Muun muassa henkilökohtaista apua työpaikkojen hakemisessa tarjoavat Ohjaamot ovat olleet tilanteen parantamisessa merkittävässä roolissa. 

– Toimenpiteitä on aika paljon. Esimerkiksi nämä kolmen kuukauden määräaikaishaastattelut. Nuoret ovat toivoneet henkilökohtaista kasvokkaista palvelua. Sitten ovat nämä ohjaamot, jotka ovat yhden luukun palvelupisteitä. Annetaan nuorille mahdollisuus tulla ilman ajanvarausta asioimaan melkein millä asialla hyvänsä. Ne ovat keränneet erittäin positiivista palautetta nuorilta, Savolainen kommentoi.

Apua Ohjaamosta

Esimerkiksi Helsingin Ohjaamossa asiakasmäärät tuplaantuivat viime vuoden aikana.

– Nuoret ovat löytäneet meidät, iloitsee suunnittelija Jenni Kallio

Ville Hänninen ja Timo Sihvonen kehuvat palvelua vuolaasti. Molemmat ovat sijoittuneet työelämään vierailtuaan Kampissa.

21-vuotias Hänninen pääsi työkokeiluun Helsingin kaupunginmuseoon Ohjaamo-pisteen kautta.

– Seuraavalla viikolla oli haastattelu ja sitä seuraavana päivänä sain jo työpaikan. Se on oikeasti sellainen paikka missä saa apua, kehuu lukiopohjalta ponnistava Hänninen.

– Kävelin ohjaamoon ja kyselin duunia. Olin valmis ottamaan mitä vaan. Selvisi, että Glorian kulttuuriareenassa tarvitaan tekijöitä. Tämä on tosi kivaa duunia ja monipuolista. Ja kollegat ovat päteviä, av-alan ammattitutkinnon omaava Sihvonen hehkuttaa.

Hännisen osalta työkokeilu päättyy ensi kuussa. Sen jälkeen työt jatkuvat määräaikaisella työsopimuksella. Hän saa työn ohella kouluttautua vartijaksi maksutta. Myös yliopisto kuuluu tavoitelistalle. 

– Parasta täällä on hyvä henki. Hyvät työkaverit ja pomot, Hänninen hymyilee. 

Sihvonen itse kipuili työttömänä yli vuoden ja rohkaisee muita jatkamaan etsintöjä.

– Tottakai ensin pitää laittaa omat asiansa kuntoon, mutta kyllä tuolla töitä riittää kunhan vaan kaivelee, Sihvonen nyökyttelee.

Marraskuussa 2017 työttömien nuorten määrä TE-toimistossa oli 31 956. Vuosi aiemmin luku oli 40 133. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja