Mainos

Nuorisojärjestöjen jäsentietojen selvittäminen vielä auki

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää huomenna, millä tavalla se lopulta selvittää poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen antamien jäsenmäärätietojen oikeellisuuden.

Ministeriön perjantainen pyyntö järjestöille lähettää viimeistään keskiviikkona tiedot jäsenrekistereissä vuosina 2008-2011 tapahtuneista muutoksista ja ajantasaiset jäsenluettelot on herättänyt arvostelua.

Nuorisoasioista vastaava kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi lauantaina haluavansa tietää, pitääkö selvitys järjestöjen todellisista jäsenmääristä sittenkin tehdä toisella tavalla.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio totesi maanantaina Verkkouutisille, että jos kysymys asetetaan niin, että "onko OKM:llä oikeus ylläpitää sellaista rekisteriä, josta ilmenee henkilön suhde poliittiseen toimintaan", vastaus on, että lainmukaista perustetta ei ole. Toisaalta ministeriöllä on oikeus ja velvollisuuskin valvoa avustusten käyttöä ja niiden saamisen edellytyksiä.

Valtionavun saamiseksi nuorisojärjestöllä pitää olla asetuksen mukaan vähintään 1000 henkilöjäsentä ja kokonaisjäsenmäärästä vähintään kaksi kolmasosaa tulee olla alle 29-vuotiaita.

Piraattinuoret kieltäytyi

Pääsihteeri Laura Tuominen OKM:n nuorisojärjestöjen arviointi- ja avustustoimikunnasta sanoo ministeriön olleen tänään yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon.

– Tietosuojavaltuutettu on ilmoittanut tänne ministeriöön, että jäsenluetteloiden tarkastus on ihan perusteltua, Tuominen sanoo.

Useat järjestöt ovat Tuomisen mukaan kysyneet lisätietoja ministeriön pyynnöstä. Vain Piraattinuoret, joka saa tänä vuonna valtionapua ensimmäistä kertaa, 7500 euroa, on kieltäytynyt tietojen antamisesta.

– Eihän opetus- ja kulttuuriministeriö ole missään vaiheessa esittänyt järjestöille sellaista pyyntöä tai kysymystä, että haluttaisiin muodostaa rekisteri. Totta kai tietoja käsitellään asianmukaisesti niin kuin salassa pidettävää aineistoa pitääkin käsitellä, Tuominen sanoo.

Tarkastus perustuu valtionosuuslain tarkastuspykälään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.