Mainos

Nuorisojärjestöissä varauduttu pedofilitapauksiin

Pedofiliakeskustelu on viime viikkoina keskittynyt lähinnä kirkon ympärille, mutta aihe koskettaa kaikkia yhteisöjä, joissa aikuiset ja lapset toimivat.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on käsitelty myös useissa urheilu- ja harrasteseuroissa. Suurimmissa järjestöissä mahdollisten epäilyjen varalle on laadittu toimintaohjeet.

Esimerkiksi Suomen Partiolaisissa asiaan otettiin kantaa viimeksi uuden toimintaohjelman laatimisen yhteydessä.

- Olemme keskustelleet paljon siitä, miten mahdollisiin epäilyihin reagoidaan ja puututaan, projektipäällikkö Minna Ertimö Suomen Partiolaisista kertoo.

Ertimön mukaan uudessa partio-ohjelmassa on myös ohjeita siitä, miten nuorisoryhmissä voidaan keskustella vaikeista aiheista.

- Painotamme jatkuvasti sitä, että epämiellyttävä teko tai kosketus ei ole missään tapauksessa sallittua. Jos jokin asia tuntuu nuoresta väärältä, siitä pitää sanoa. Olemme korostaneet, että nuoren oma kokemus on aina oikea.

Suomen Partiolaisissa ryhmänvetäjäksi edetään hiljalleen ja vastuuta annetaan sitä mukaa kun henkilöä tunnetaan tarpeeksi. Näin voidaan varmistua siitä, että henkilö on sopiva tehtäväänsä.

- Lisäksi pyrimme siihen, että ryhmänjohtajalla on pari, jonka kanssa tehdään yhteistyötä.

Urheiluseuroilla yhteiset eettiset ohjeet

Suomen liikunta ja urheilu ry:llä on yhteiset eettiset säännökset, joita sen jäsenjärjestöt ovat velvoitettuja noudattamaan. Lisäksi järjestöille on jaettu ohjemateriaalia ja järjestetty koulutusta vaikeiden tilanteiden varalle.

- Koulutuksissa neuvomme mihin pitää puuttua. Korostamme lisäksi ohjaajille ja valmentajille, että silmiä ei saa ummistaa ja kaikkiin epäilyihin puututaan, seurapalvelujohtaja Harri Aalto Suomen urheiluliitosta kertoo.

Aallon mukaan hyväksikäyttöepäilyilmoituksia tulee aika ajoin ja niihin puututaan aina. Ongelmia aiheuttavat sen sijaan erilaiset huhut.

- Huhuja liikkuu, mutta niiden perusteella ei voida ketään tuomita. Jos taas henkilö on saanut tuomion tällaisesta, (lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä) silloin ei voi meidän organisaatiossa toimia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.